Strava i užas: Policija na ostrvu na Dunavu otkrila 30 vezanih pitbulova i staforda i kavez za borbe

Blic 08.03.2019 14:01
Strava i užas: Policija na ostrvu na Dunavu otkrila 30 vezanih pitbulova i staforda i kavez za borbe


Na jednom malom ostrvu na Dunavu više od 30 pitbul terijera, staforda, ali i pasa drugih opasnih rasa, obučavaju se za međusobne borbe, o čemu najbolje svedoči ring koji je smešten u središnjem centru ostrva.Ekipa RTS imala je priliku da snimi situaciju na samom ostrvu tokom akcije Rečne policije. Ono što su zabeležili je krajnje jezivo.

Više od 30 pasa je praktično zarobljeno, a kretanje im je ograničeno na svega 10 metara, koliko im dozvoljava lanac oko vrata. Njihov opstanak određen je borbom u ringu.

Doktor veterinarske medicine Vladimir Terzin objasnio je na koji način se stvara ubilački nagon kod pasa.

- Oni se prvo izgladne, a onda se dovode neki slabiji psi koje oni napadaju, jednostavno da bi na taj način osetili agresiju - priča Terzin.

Jedna borba može doneti vlasnicima i nekoliko desetina hiljada evra, a lokacije su najčešće na periferiji grada. Nesrećni psi u više od 80 osto slučajeva od zadobijenih povreda, uginu.

- To su povrede abdomena pre svega, unutrašnjih organa, prelomi ekstremiteta i tu je oporavak vrlo težak i veoma spor. Sa druge strane, imamo informaciju da se ti psi, teško povređeni, jednostavno ni ne leče, nego se odmah eutanaziraju - priča Terzin.

Bilo koji vid straha od organizovanja ilegalnih borbi pasa očigledno više ne postoji, o čemu svedoči oglas na internetu "prodaje se pitbul, mužjak, crne boje, u punoj snazi i idealan za borbu, cena je 60 evra".

Prema zakonu, zlostavljanje životinja kažnjivo je do tri godine zatvora ili novčanom kaznom. Ipak, podaci iz 2016. godine pokazuju da je drugačije u praksi. Naime, od 423 prijavljena slučaja, svega dva su dobila epilog.

Elvir Burazerović iz udruženja "Orka" problem vidi isključivo u zakonu.

- Da bi prijava uopšte dospela na sud, vi morate da imate fizički dokaz da se borbe odvijaju, a onda morate da dokažete i element koristoljublja. Naš zakon je takav da ukoliko ne možete da dokažete element koristoljublja, borbe automatski postaju vid zabave i ne predstavljaju krivično delo. Iz tog razloga, mi aktivno radimo na njegovoj izmeni - ističe Burazerović.

Sa njim se slažu i iz Udruženja za zaštitu pasa i razvoj građanske svesti "Feniks".

- Policija može za tri dana da rastera organizatore ilegalnih borbi pasa kada bi želela. Od nas zahtevaju da prijave budu potpune i da sve informacije budu tačne kako bi delovali, ali nije naše da budemo detektivi - ističe za "Blic" Milica Ranković iz ovog udruženja.

Nisu čipovani, oni su potrošna roba

Iako je Ministarstvo poljoprivrede formiralo centralni registar opasnih pasa, koji sadrži precizne podatke o tome koliko u gradu ima pitbulova, pitbul terijera, staforda i američkih staforda, on nije od prevelike koristi jer se psi za borbe ne čipuju.

- Ti  psi su nažalost nekakva potrošna roba, nešto što služi za taj ring, jednostavno nisu kućni ljubimci. U ovom registru uglavnom su registrovani psi koji su kućni ljubimci i koji imaju gazde -  ističe Terzin.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak