Vučić: Prištinska platforma je odluka o prekidu dijaloga

RTV 08.03.2019 13:30
Vučić: Prištinska platforma je odluka o prekidu dijaloga


Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić jе, na sastanku sa podsеkrеtarom za politička pitanja u Stеjt Dеpartmеntu Sjеdinjеnih Amеričkih Država Dеjvidom Hеjlom, rеkao da jе Platforma za dijalog, usvojеna jučе u Prištini, u suštini odluka Prištinе da prеkinе dijalog sa Bеogradom.Prеdsеdnik Vučić jе rеkao da jе odavno upozoravao visoku prеdstavnicu Evropskе unijе Mogеrini i njеn tim da usvajanjе ovakvе platformе nе ostavlja prostor za kompromisno rеšеnjе i da jе, samim tim, platforma protiv dijaloga, posеbno uz tvrdoglavo odbijanjе Prištinе da ukinе nеrazumnе i štеtnе taksе na robu iz cеntralnе Srbijе. 

Prеdsеdnik Vučić jе podsеkrеtaru Hеjlu rеkao da ćе država Srbija u rеlativno kratkom roku donеti mеrе kojima ćе rеagovati na nеispunjavanjе obavеza iz Brisеlskog sporazuma, na uvođеnjе taksi i odluku Prištinе o prеkidu svakog dijaloga sa Bеogradom, kao i to da ćе stav Srbijе biti odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst.Hejl je, u razgovoru s Vučićem, pozvao na ukidanje taksi koje je Priština uvela na srpsku robu, ali i zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga, objavila je Ambasada SAD u Beogradu na svom Tviter nalogu.

"SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga. Podsekretar Hejl u razgovoru s predsednikom naglašava da SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose", napisano je uz fotografiju sa današnjeg sastanka na Andrićevom vencu.

Kako je ranije najavio Stej department, Hejl će u Prištini razgovarati s prištinskim liderima o, kako se navodi, "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom", te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora.

Hejl je doputovao u Beograd dan pošto je prištinski parlament usvojio platformu za dijalog, koja sprečava mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Hejl nakon Beograda odlazi u Prištinu.

Albanci ne žele dijalog, naš odgovor biće odlučan

Vučić je dodao da su kosovski Albanci, usvojenom Platformom, pokazali da nikad nisu ni želeli dijalog i da ga ni u budućnosti neće želeti, a da će odgovor Srbije biti odlučan, ozbiljan i čvrst.

"Sačuvaćemo i Srbiju i srpske interese i nismo se uplašili ni njihovih pretnji, ni njihovih pomagača", rekao je Vučić u Belegišu gde je danas započeo obilazak Sremskog okruga, neposredno posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa trećim čovekom američkog Stejt departmenta Dejvidom Hejlom, koji je pozvao Prištinu na ukidanje taksi, a "obe strane" na uzdržavanje od provokacija.

Vučić, koji je danas nastavio kampanju Budućnost Srbije, posetom Sremskom okrugu, najavio je da će više o tome govoriti u Sremskoj Mitrovici, gde će se obratiti građanima.

Podsetio je da je prošlo 2.149 dana od neformiranja ZSO, što je bila jedina obaveza Prištine, da su oni potom uveli takse i da 'love' ljude koji  bi da prevezu i tri paketa keksa na KiM.

"Posle platforme, koja znači i kojom pokazuju da nikad nisu želeli dijalog i da ga ne žele ni u budućnosti, mogu samo da kažem da ćemo čuvati i verujem sačuvati mir. Naš odgovor će biti odlučan, ozbiljan i čvrst, sačuvaćemo i Srbiju i srpske interese. Nismo se uplašili ni njihovih pretnji, ni njihovih pomagača", rekao je Vučić.

Onima koji su ga, kako je rekao, optuživali da se loše borimo za Kosovo, poručuje:

"Uvek se, kad dođe pravi trenutak, vidi ko je ko i za šta se i koliko borio. Kosovski Albanci se u tačkama 1. i 6. se pozivaju se na presudu MSP,  a za nju su odgovorni naši vlastodršci iz 2009. i 2010, Jeremić, Tadić, Đilas, svi koji su tražili da se MSP izjasni po tom pitanju. Dva puta to Albanci pominju i to im je jedini argument protiv teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je on.

Želimo mir, kompromis, ali nećemo prihvatiti ucene i pritiske koji znače odustajanje od naših nacionalnih interese zato što bi se to nekome u svetu svidelo, dodao je on.

"Naša politika jeste da štitimo sebe, narod i Srbiju, jer rezervnu otadžbinu nemamo", zaključio je Vučić.

Dačić i Hejl o odnosima i pregovorima s Prištinom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas s Dejvidom Hejlom, koji boravi u poseti Beogradu.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je upoznao Hejla s problemima koji su doveli do obustavljanja Briselskog dijaloga s Prištinom i naglasio nespornu opredeljenost Srbije za nastavak razgovora u cilju postizanja trajnog i održivog rešenja.

Ministar Dačić istakao je takođe pozitivne primere istorijskog savezništva i podvukao opredeljenost Srbije da dodatno osnaži odnose sa SAD, a podsekretar Hejl izrazio je zadovoljstvo zbog aktuelne pozitivne dinamike razvoja odnosa dve zemlje.

Hejl je naročito istakao značaj nastavka dijaloga i procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ocenivši da je to važno za sveukupnu stabilnost regiona Zapadnog Balkana, i preneo podršku SAD postizanju kompromisnog rešenja, kaže se u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak