Tradicionalna Maškarada u Novom Sadu

RTV 08.03.2019 13:22
Tradicionalna Maškarada u Novom Sadu


Ovo doba godine se smatra dobom pokladnih povorki, maškara i karnevala koje su deo i nematerijalne kulturne baštine Muzej Vojvodine, i već 24 godina organizuje se maskirana povorka centralnim gradskim ulicama – Maškarada, koja će se održati danas.Kao i prethodnih godina, okupljanje učesnika je ispred Muzeja Vojvodine u 12 časova. Na platou Muzeja učesnici će imati priliku da predstave svoje maske.

Posle formiranja kolone, uz muzičku pratnju i animaciju povorka će defilovati centralnim novosadskim ulicama – Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina i završiće defile u saletli u Dunavskom parku.

Tokom završnog programa biće dodeljena priznanja grupnim maskama, a tokom povorke i nagrade za najuspešnije pojedinačne maske. 

Tokom povorke maskirani učesnici će se zasladiti krofnama i čajem – tradicionalnim pokladnim posluženjem.

Bela nedelja bila je poslednja sedmica pred veliki ili uskršnji post, tokom te nedelje kroz sela i gradove su se kretale obredne maskirane povorke. Tradicionalne maske su često predstavljale ustaljene ličnosti i uloge. Danas se ne ograničavamo na tradicionalne maske već je dozvoljeno biti kreativan i sam osmisliti masku.

Završni dan Bele nedelje su Bele poklade koje su predstavljale vrhunac zabave i razonode, protkane šalom, igrom i pesmom. Tada su se kretale maskirane povorke koje su, izvodeći razne zgode, uveseljavale ukućane, a za nagradu dobijale poklone. Čitav ritual imao je cilj da se prekine zima i prizove sunce i početak nove vegetativne godine.

Mnoge od ovih maskiranih povorki vremenom su prerasle u velike svetske karnevale.

Svake godine pokrovitelji Maškarade su Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Sponzori ovogodišnjih nagrada su Pozorište mladih, Srpsko narodno pozorište, Gradska biblioteka, bioskop Arena, Zabavni park Starli, Izdavačka kuća Laguna, restoran Diližansa, picerija Adrijana, Minakva, plesni centar Bolero, Escape room, turistička agencija Putokaz 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak