Ovacije za Sergeja Polunjina u Narodnom pozorištu

B92 08.03.2019 13:09
Ovacije za Sergeja Polunjina u Narodnom pozorištu


Komad 'Posvećenje' na muziku Igora Stravinskog i u koreografiji Juke Oiši izveden je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila slavnog baletskog umetnika Sergeja Polunjina u glavnoj ulozi.Oiši interpretira figure legendarnog baletskog igrača Vaclava Nižinskog, prizivajući vizije i muziku iz vremena sjajnog ruskog baleta.

Petnaestominutni ples soliste Moskovskog akademskog muzičkog teatra "Stanislavski i Nemirovič-Dančenko" Alekseja Ljubimova i prvaka Baleta Narodnog pozorišta Dejana Kolarova, bio je uvod u nastup Polunjina.

Čuveno "Posvećenje proleća" Igora Stravinskog u središtu je dramatičnog plesa Polunjina, koji istražuje ludilo Nižinskog i njegovu potrebu da oseća, a ne da razmišlja.

Upečatljivom polučasovnom igrom, Polunjin dočarava bol, snagu, patnju, ranjivost, borbu sa samim sobom.

Od početnog dua Ljubimova i Kolarova preko dramatičnih scena Polunjina samog na bini, do poslednje koreografije trojice igrača, Oiši istražuje svetlo i tamu, senke, ono što svaki čovek ima unutar sebe.

"Kada igra dostigne krešendo, ja više ne postojim. Postoji samo ples", rekao je svojevremeno Nižinski, a "Posvećenje" je napeta, jezgrovita priča o potrazi, sumnji i unutrašnjem konfliktu.

Publika, koja je do poslednjeg mesta ispunila Narodno pozorište, gromoglasnim aplauzom je pozdravila igrače i koreografkinju, a deca iz nekoliko baletskih škola uručila su slavnom Polunjinu svoje radove na papiru. 

Balet "Posvećenje" je svetsku premijeru imao 14. jula prošle godine u Sent Moricu u Švajcarskoj, u okviru Festivala kulture "Origen", a beogradska publika će imati priliku da ga pogleda i sutra i prekosutra.

Polunjin je prošle godine snimio spot koji je prikazan na otvaranju Narodnog muzeja u Beogradu, nakon toga je nastupio na otvaranju festivala "Exit" u Novom Sadu i u Srbiji, za koju kaže da ga inspiriše, osnovao je fondaciju čiji je cilj da pruži pomoć i podršku igračima, posebno talentovanoj deci.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak