Vučić: Odavno sam upozoravao Mogerinijevu

B92 08.03.2019 13:05
Vučić: Odavno sam upozoravao Mogerinijevu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je američkom državnom podsekretaru Dejvidu Hejlu da će država Srbija 'u relativno kratkom roku doneti mere'On je naveo da će tim merama reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje takse i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga sa Beogradom" i dodao da će stav Beograda biti "odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst".

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je na sastanku sa Hejlom rekao da je Platforma za dijalog sa Beogradom, usvojena juče u Prištini, "u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom".

Vučić je rekao da je "odavno upozoravao visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rešenje i da je, samim tim, platforma protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije", dodaje se u saopštenju.

Takođe, on je tokom obilaska Sremskog okruga u okviru kampanje "Budućnost Srbije" kazao da Beograd želi mir, alli da neće pristajati na ucene.

"Posle njihove platforme, kojom pokazuju da nikada nisu želeli dijalog, mogu da kažem da ćemo čuvati i verujem, sačuvati mir. Nismo se uplašili njihovih pretnji i pretnji njihovih partnera sa raznih strana. Naš odgovor biće čvrst, ozbiljan i odlučan. Sačuvaćemo Srbiju i srpske nacionalne interese. Dosta smo se borili i gledali kako da ne povredimo nekog", rekao je Vučić.

On je kazao da se Priština u platformi za nastavak dijaloga na dva mesta poziva na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine po kojoj jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"U tačkama jedan i šest platforme pozivaju se na tu presudu za koju su odgovorni naši vlastodršci iz 2009. i 2010. godine, i Đilas, i Tadić i Jeremić. Dva puta pominju tu presudu, to im je jedini argument u borbi protiv suvereniteta Srbije", rekao je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak