Izrečena presuda Miškovićima i Đuraškoviću

B92 08.03.2019 10:48
Izrečena presuda Miškovićima i Đuraškoviću


Specijalni sud u Beogradu osudio je na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića.On je osuđen zbog pomaganja sinu da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320,3 miliona dinara.

Marko Mišković je zbog utaje pomenute sume osuđen na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Njegovo preduzeće Mera Invest DOO mora da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Vlasnik Nibens grupe, koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima, Milo Ðuršaković, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četri godine i tri meseca zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza kao i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja Kruševačke fabrike maziva (FAM).

Sud je takođe Ðuraškovića obavezao da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica uplati u budžet Republike Srbije iznos od oko 142 miliona dinara, u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude.

Ðuraškoviću i Miškovićima sud je danas ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta, tako da će im biti vraćeni pasoši.

Ostali optuženi dobili su kazne od osam meseci do tri godine zatvora.

Tročlano veće od troje sudija presudu je donelo većinom glasova, što znači da jedan od sudija nije bio saglasan.

Miškovići i Ðurašković su ranije zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođeni optužbi da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu 2017. godine delimično ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje.

I na novu presudu tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 30 dana.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić su osuđeni na po osam i šest meseci kućnog zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza.

Petroviću je i izrečena i novčana kazna od 500.000 dinara, a Bardićevoj je dosuđena kazna od 250.000 dinara.

Takođe su osuđeni saradnici Mila Ðuraškovića povodom oštećenja FAM-a zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Risto Ristić osuđen je na tri godine zatvora, na po dve godine zatvora osuđeni su Dejan Jevtić, Boro Jelić, Branislav Jovanović i Ljiljana Kostić, dok je Srđan dobio kaznu od godinu i po zatvora.

Ðurašković i njegovi saradnici moraju u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude solidarno da uplate 2,8 milijardi dinara za nadoknadu štete preduzeću FAM.

Svima je suđenje ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru 2017. godine ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Ðurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Takođe im je blokiran veliki deo imovine, ali Delta holding radi bez problema.

Odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Ðuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom na to da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je počelo objedinjeno suđenje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak