Ženeva 2019: Najskuplji automobil ikad proizveden

Mondo 07.03.2019 23:20
Ženeva 2019: Najskuplji automobil ikad proizveden


Bugati predstavio automobil, za one koji ne znaju francuski, mističnog imena "La Voiture Noire"Bugati je najavio da će u Ženevi izložiti najskuplji ikad napravljeni automobil.

Najavljeno – učinjeno, ali delimično. Em izloženi auto ne košta 16 miliona, već "samo" 11 miliona evra – bez poreza (i kao takav je najskuplji ikad), em nije poznat vlasnik, a najavljeno je da se pravi za 81-godišnjeg Ferdinanda Piha, unuka Ferdinanda Poršea, koji je do 2015. bio na čelu VW grupe.

No, Bugati je na sajmu u Ženevi predstavio automobil koji prevazilazi sve do sada viđeno u pogledu dizajna, luksuza, ali i pomenute cene.

Za one koji ne znaju francuski, ime "La Voiture Noire" deluje veoma mistično, iako u prevodu znači "crni auto". U Bugatiju ističu da je "crnjak" najsnažniji, najluksuzniji i najekskluzivniji hipersportski auto na svetu, koji je inspiraciju imao u Bugatijevoj predratnoj legendi modelu "tip 57SC Atlantik".

Dizajnerski "crni auto" najviše podseća na neki "betmobil", a zanimljiv detalj se nalazi u zadnjem delu. Reč je od šestocevnom kraju izduvnih grana. Iako ovo deluje pomalo pretereno, zapravo je reč o kopiranju rešenja sa pomenutog predratnog modela.

Pod haubom se nalazi osmolitarski W16 motor koji razvija 1.500 konjskih snaga uz neverovatnih 1.600 Nm i troši u proseku 22 litra na 100 kilometara.

Ostale performanse nisu poznate, ali nisu ni bitne, jer je ovo unikatni model, u kome će uživati njegov, za sada, nepoznati vlasnik.

Nama ostaju fotografije, kao i ovaj zanimljivi video:


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak