Đurić: Priština zabila poslednji ekser na kovčeg dijaloga

RTS 07.03.2019 21:51
Đurić: Priština zabila poslednji ekser na kovčeg dijaloga


Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je odluka privremenih institucija u Prištini da usvoje tzv. platformu za dijalog stavila Srbiju u najteži položaj još od 2011. godine. Ističe da je Priština pokazala celom svetu da ne želi dijalog.Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je usvojena platforma u kojoj se navodi da je priznanje tzv. nezavisnosti Kosovoa jedini mogući ishod i da je jedino moguće rešenje ono koje je definisano postojećim ustavom Kosova.
Konferencija za novinare Marka Đurića

Ističe da se ne dira u tzv. teritoriju i da se ne tretiraju prava i položaj Srba i drugih nealbanaca, njihova imovina kao ni položaj srpskih crkvi i svetinja. Takođe je kritikovao propisivanje obaveze da se Srbiji nametne nekakva ratna odšteta.

Kako je istakao Đurić, sve to predstavlja poslednji ekser u kovčeg procesa dijaloga i jasno pokazuje da je Priština poslala poruku celom svetu da je to za nju kraj dijaloga.

Podseća da najpre nije sprovedeno formiranje ZSO i da je danas 2.148. dan od kako je Priština preuzela tu obavezu na sebe. Onda su, kako kaže, uvedene anticivilizacijske takse što je predstavljalo drugi udar na dijalog.

"I sada ovim konačnim, poslednjim ekserom su poslali jasnu poruku da je ovo za njih kraj dijaloga i da je dijalog završen", naveo je Đurić.

Marko Đurić se obratio svetskoj javnosti podsetivši da je predsednik Vučić mesecima upozoravao celokupnu javnost da, ako dođe do usvajanja ovakvog akta, to je kraj za dijalog.

Kaže da je bio prisutan kada je Vučić upozoravao Federiku Mogerini i ostale i kada su oni obećavali ne samo da takva platforma neće biti usvojena, već da neće ni doći na dnevni red.

"Sada, kada je ovaj akt protiv dijaloga, mira i budućnosti usvojen, jedini odgovor tih ljudi je ćutanje", naveo je Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 8.30 sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Đurić poručuje da će Srbija znati na pravi način da odgovori na izazov koji je pred njom.

"Nećemo prenagliti ali Srbija će znati da zaštiti državne i nacionalne interese po pitanju KiM, kao i položaj i prava našeg naroda", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Još jednom ističe da je nedvosmisleno jasno da Albanci ne žele dijalog i da, osim što ne sprovode sporazum o ZSO, i osim toga što nameću takse, sada su "neshvatljivim, nerazumljivim i anticivilozacijskim dokumentom udarili i konačni mrtvački ekser u proces dijaloga".

Najavio je da će sutra biti poznato više informacija i da će sve odluke biti donete u interesu Srbije i srpskog naroda. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak