Bezos i dalje najbogatiji na svetu

Radio 021 07.03.2019 12:50
Bezos i dalje najbogatiji na svetu


Bez velikih promena na ovogodišnjoj Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu, osnivač Amazona Džef Bezos je i dalje na prvom mestu ispred Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, mada je Mark Zakerberg izgubio tri mesta, a Majkl Blumberg skočio za dva.Prema godišnjoj klasifikaciji Forbsa, bogatstvo 55-ogodišnjeg Bezosa je poraslo za 19 milijardi dolara u poslednjih godinu dana i dostiglo 131 milijardu dolara.
 
Bogatstvo 63-ogodišnjeg Bila Gejtsa je malo skromnije poraslo u protekloj godini i dostiglo 96,5 milijardi dolara u odnosu na 90 milijardi prošle godine.
 
Treći na spisku najbogatijih 88-ogodišnji Voren Bafet, doajen na listi najbogatijih iako mu je reputacija da ima nos za dobre poslove pogođena padom dobiti i akcija giganta za hranu i agrobiznis Kraft Hajnc. Bafetovo bogatstvo palo je za 1,5 milijardi dolara na 82,5 milijardi dolara.
 
Iza ovog pobedničkog trija počinju promene, doduše predsednik francuske grupe LVMH Bernar Arno ostaje na četvrtom mestu, ali šef Fejsbuka Mark Zakerberg je "izgubio" gotovo devet milijardi dolara i pao sa petog na osmo mesto.
 
Ispred njega su meksički magnat u telekomunikacijama Karlos Slim, Španac Amansio Ortega osnivač Inditeksa i Zare, i američki suosnivač Orakla Leri Elison.
 
Majkl Blumberg (77), osnivač istoimene firme za finansijske informacije i bivši gradonačelnik Njujorka, popeo se na deveto mesto sa 11. prošle godine. Njegovo bogatstvo je poraslo na 55,5 milijardi dolara u odnosu na 50 milijardi prošle godine, navodi Forbs.
 
Amerikanci i dalje vode na listi. Tako se 14 Amerikanaca nalazi među prvih 20 milijardera. Francuska ima dva predstavnika - Bernara Arnoa i Fransoaz Betankur-Mejers, naslednicu L'Oreala koja je na 15. mestu i jedina žena među 20 najbogatijih.
 
Među ostalim ne-Amerikancima u prvih 20 je Indijac Mukeš Ambani, predsednik "Reliance Industries", koji je na 13. mestu, dok je Kinez Ma Huateng, predsednik internet giganta Tencent, na 20. mestu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak