Ceo život Donalda Trampa pod lupom Demokratske stranke

Politika 07.03.2019 11:57
Ceo život Donalda Trampa pod lupom Demokratske stranke


Na Kapitolu žele da ispitaju da li je predsednik zloupotrebio položaj, ometao rad drugih organa i počinio druga krivična dela zbog kojih je moguć opozivU Kongresu je protiv šefa Bele kuće pokrenuta sveobuhvatna istraga koja bi mogla da se završi impičmentom, ali i koja za demokrate ima smisla i bez Trampovog opoziva ako im pomogne da pobede na izborima 2020.

Maltene svako ko je imao neke veze sa Donaldom Trampom našao se na spisku od više od 80 pojedinaca i organizacija koji moraju da svedoče na Kapitolu i dostave komunikaciju vođenu sa predsednikom. Slučaj je pokrenuo Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, gde Demokratska stranka ima većinu. U nadležnosti istog odbora je i da vodi impičment ili smenu predsednika u Kongresu, do čega bi moglo da dođe ako članovi komiteta dokažu da je šef Bele kuće počinio težak zločin.

Kongresmeni žele da ispitaju dvojicu starijih predsednikovih sinova, zeta, saradnike iz Bele kuće, zaposlene u Trampovoj kompaniji, kao i u njegovom izbornom štabu i komitetu za inauguraciju, prenosi „Politiko”. Na listi se još nije našla predsednikova kćerka Ivanka Tramp, ali jesu „Vikiliks”, „Kembridž analitika” (poznata po neovlašćenom korišćenju ličnih podataka sa „Fejsbuka” u kampanji 2016), oružarski lobi i medijska kuća koja je „ubijala” priče o navodnim vanbračnim aferama njujorškog milijardera. Predsednik Odbora za pravosuđe, njujorški demokrata Džerold Nedler, kazao je novinarima da je cilj istrage da utvrdi da li je Tramp odgovoran za korupciju, zloupotrebu položaja i ometanje istrage, teška krivična dela koja bi opravdala impičment.

Čak i mediji krajnje nenaklonjeni šefu administracije ističu da istraga zadire u predsednikov lični, politički i poslovni život, da je preširoka, bez fokusa i da zbog toga više liči na negativnu predizbornu kampanju nego na proces koji utvrđuje činjenice. Demokrate žele da ispitaju sve, od Trampovih pokušaja da pokrene biznis u Rusiji, preko odluke da otpusti direktora FBI Džejmsa Komija, do priče da je potkupljivao ljubavnice da ćute. Jedan od istražitelja afere „Votergejt” je ocenio za američke medije da nije jasno da li demokratski zakonodavci žele „informaciju ili konfrontaciju”.

Slučaj pokrenut u Odboru za pravosuđe u velikoj meri se poklapa sa slučajevima koji se protiv Trampa vode u drugim kongresnim telima. Komiteti za nadzor, obaveštajna pitanja i spoljne poslove upravo su tražili od Stejt departmenta i Bele kuće informacije o predsednikovim privatnim i telefonskim razgovorima sa Vladimirom Putinom. Mnogo toga što demokrate žele da obrade već je obrađeno radom specijalnog tužioca Roberta Malera, čiji se izveštaj očekuje svakog dana. Kako prenosi Si-En-En, moguće je da Demokratska stranka pokreće istragu na Kapitolu jer je svesna da Maler nema dokaze o dosluhu između Trampovog izbornog štaba i Moskve. Prvi čovek vlade je izjavio da će sarađivati u ovoj, kao i u svim drugim istragama koje se vode protiv njega, ali je ponovio da nije sarađivao sa Rusima u kampanji.

Ispitivanje svedoka i prelistavanje više od milion stranica materijala moglo bi da traje godinama i da se  većinskoj partiji u Predstavničkom domu obije o glavu ako ne pronađe konkretne dokaze. Republikanska stranka će  ubeđivati javnost da liberali iskorišćavaju zakonodavno telo da bi vodili kampanju za sledeće predsedničke izbore i da troše resurse i energiju Kapitola za progon političkih protivnika umesto da se posvete zakonima. Ukoliko demokrate budu insistirale na tome da Tramp mora biti smenjen a onda ga ipak ne smene zbog republikanske većine u Senatu, i to bi moglo da okruni njihove šanse sledeće godine. Njihova kandidatkinja na prošlim izborima Hilari Klinton zvanično je objavila da se neće kandidovati 2020. Kako je objasnila za lokalnu njujoršku televiziju Njuz 12, ostaje izvan predsedničke trke, ali ne i izvan politike, pa se  susreće sa potvrđenim i potencijalnim pretendentima na Belu kuću iz redova svoje partije. Zbog brojnih skandala koji se pripisuju Trampu, u pojedinim krugovima veruju da će demokratama biti lako da ga pobede, ali je bivša prva dama podsetila stranačke saborce da „ne treba ništa da uzimaju zdravo za gotovo”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak