CG: Zaštititi maloletnike od rijalitija sa televizija Happy, Pink i Pink M

Danas 07.03.2019 11:21
CG: Zaštititi maloletnike od rijalitija sa televizija Happy, Pink i Pink M


NVO Media centar pozvao je Agenciju za elektronske medije (AEM) da dosledno sprovedu sopstveni Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga na zahtev i osigura zaštitu maloletnika od rijaliti programa.Direktor Media centra Goran Đurović podseća da je AEM usvojio Pravilnik 1. februara ove godine koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore 6. februara, prenosi RTCG.

„S obzirom na to da Pravilnik stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja u Službenom listu, početak primjene ovog akta je 8. mart 2019. godine. Na osnovu ovog Pravilnika, kablovski operateri su u obavezi da osiguraju automatsko aktiviranje mjera roditeljske kontrole takvih sadržaja ili TV kanala (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), u periodu od 6 do 23 sata“, navodi Đurović.

On podseća da godinama televizije iz okruženja (Happy, Pink i Pink M) preko kablovskih operatera emituju tokom celog dana rijaliti programe u kojima se često promoviše nasilje i govor mržnje.

„Savjet i direktor AEM-a su ignorisali zakon godinama dok su kablovski operateri emitovali tokom cijelog dana ‘Parove’, ‘Zadrugu’ i ‘Farmu’. Članovi Savjeta AEM i direktor nijesu ništa radili na ispravljanju mnogobrojnih slučajeva kršenja zakonskih akata za čiju su primjenu odgovorni. Bez obzira na motive AEM, smatramo da je donošenje i primjena pravila zaštite maloljetnika u sadržajima koji se emituju putem kablovskih operatera dobar korak ka uvođenju reda u oblasti rada elektronskih medija“, navodi Đurović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak