Dubai stiže u Luku Novi Sad

Novosti 06.03.2019 20:56
Dubai stiže u Luku Novi Sad


Kompanija iz Emirata jedina na tenderu poslala ponudu za kupovinu novosadskog pristaništa. Da li će "P end O port" postati vlasnik za 7,99 miliona evra, biće poznato danasZA privatizaciju Luke Novi Sad zasad je stigla jedna ponuda, i to ona od Luke Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), saznaju "Novosti" u tom domaćem akcionarskom društvu za pretovar i skladištenje.

Kompanija "P end O Port" iz Dubaija zainteresovana je da postane vlasnik jedine preostale srpske luke u državnom vlasništvu. Da li je bilo još zainteresovanih, znaće se danas, za kada je zakazano otvaranje ponuda. Arapski investitori su već dva puta obilazili novosadsku luku.

- Luka Dubai je svetski gigant u toj delatnosti, i ukoliko budu ispunjeni svi uslovi iz javnog poziva za prodaju kapitala, ona će preuzeti našu luku. Zasad znamo za tu jednu ponudu, a da li će Arapi ispuniti uslove, to je već druga priča - rekao je, za "Novosti" Aleksandar Milovančev, direktor Luke Novi Sad.

Ukoliko bude više ponuđača, odnosno ako je do 1. marta poštom stigla još neka ponuda, nadležna komisija može dati pauzu od nekoliko dana kako bi donela konačnu odluku.

O eventualnoj ponudi ili ponudama zainteresovanih odluku će doneti tročlana komisija, koju čine dva predstavnika resornog ministarstva i predstavnik Luke Novi Sad.

Javni poziv za prodaju kapitala Luke Novi Sad objavljen je 12. decembra prošle godine, da bi u međuvremenu bile date tri izmene, budući da nije bilo zainteresovanih. Početna cena kapitala novosadske Luke spuštena je na 7,99 miliona evra, što je 50 odsto iznosa procenjene vrednosti.

U septembru prošle godine, kada je objavljen prvi javni poziv, početna cena ove luke iznosila je 16 miliona evra, a pismo o zainteresovanosti je poslalo 12 kompanija. U oktobru prošle godine pisano je o tome da je za novosadsko preduzeće zainteresovan veliki broj uspešnih svetskih kompanija. I tada je pominjana Luka Dubai iz Emirata, ali su se kao potencijalni partneri navodili i nemački "Renus" i američka grupa "Valon". Ponuda, međutim, nije bilo.

NIJE JASNO

ZAPOSLENIM lučkim radnicima nije jasno zašto se prodaje njihovo preduzeće. Kažu da se godišnje pretovari više od milion tona robe i a da je Luka u protekle četiri godine poslovala profitabilno.

Država je 2014. godine odustala od privatizacije Luke Novi Sad, ali je dve godine kasnije ipak odlučila da je ponudi kupcima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak