Ružić: Birački spisak nikada nije bio ažurniji

Novosti 06.03.2019 15:32
Ružić: Birački spisak nikada nije bio ažurniji


Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Branko Ružić izjavio je danas da jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji.Ružić je u Skupštini Srbije rekao, odgovarajući na kritike o malverzacijama sa biračkim spiskovima koje je iznela poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, da birački spisak nije nikada bio ažurniji i da će Centralni registar o kome se raspravlja u parlamentu da uveže podatke o građanima iz različitih evidencija što će doprinetri još boljoj ažurnosti. 

On je kazao da se u roku od 24 sata vrše promene u biračkom spisku u slučaju smrti.

"Postoje opšte poznate procedure od upisa smrti u matičnu knjigu umrlih, izveštaj se automatski šalje u registar jedinstvenog biračkog spiska i referent bez odlaganja donosi rešenje o brisanju (iz biračkog spiska) i naravno da mora da postoji upravni akt na koji može da se izrazi žalba, jer dolazi nekada i do grešaka", rekao je Ružić.

On je najavio i da će od sledeće nedelje biti uvezana i matična knjiga večanih.

Ružić je naveo da je zaštita podataka o ličnosti "normirana" i to je razlog zašto ne može neko da vidi u biračkom spisku da li je njegov, na primer, komšija upisan u birački spisak i da li je glasao.

On je dodao da svaki građanin može da vidi podatke podatke o sebi neprestano 365 dana u godini na sajtu ministarstva unošenjem jedinstvenog matičnog broja i na taj način vidi da li je upisan u birački spisak i na kom mestu može da glasa.

Radeta mu je odgovorila da malverazcija može biti sa biračkim spiskom i zloupotreba i kao primer navela da za vreme izbora stranački aktivisti "nose birački spisak pod miškom" i da osim što proveravaju da li se glasali njihovi birači, proveravaju i ko nije izašao na glasanje pa da umesto te osobe neko drugi glasa.

"Nismo protiv da izvlače svoje birače, nego će izvući da li se neko vratio iz Beča, pa ako nije da neko drugi glasa umesto njega", rekla je Radeta.

Ružić je kazao da na biračkim mestima postoje kontrolori svih učesnika izbora, koji ne moraju da potpišu zapisnik na kraju izbornog dana, ako misle da je bilo neregularnosti.

Poslanici Srpske radikalne stranke i danas koriste priliku da optužuju potpredsednika Vlade Srbije i ministra turizma Rasima Ljajića za kriminalne radnje, a negoduju i zato što nije u parlamentu dok se razmatraju zakoni iz oblasti turizma.

"Rasim Ljajić se nalazi na zajedničkom zasedanju mešovitog komiteta Srbije i Maroka, što je od ranije zakazano, što je činjenica i što je meni poznato. Ako imate druga saznanja podelite ih sa nama", odgovorio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji brani u parlamentu zakone iz njegovog resora, ali i resora ministarstva Rasima Ljajića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak