Elektronski recepti, da li se gužve sele u apoteke

RTS 06.03.2019 15:05
Elektronski recepti, da li se gužve sele u apoteke


Od 1. marta, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji počela je primena elektronskog propisivanja lekova, odnosno izdavanje e-recepta. To bi trebalo da smanji gužve po domovima zdravlja i potpuno ukine papirne recepteSistem funkcioniše na sledeći način: pacijenti dolaze kod lekara, on im prepiše lek, zatim bez ikakvog recepta pacijenti odlaze u apoteku gde na osnovu knjižice mogu podići lek.

Gostujući u Jutarnjem programu, Jasminka Bjeletić, direktorka Apotekarske ustanove Beograd, rekla je da je to reformski korak koji je počeo da se sprovodi još oktobra 2017. godine, kada je prvi put implementiran elektronski recept.

Prema njenim rečima, i Republički fond i Ministarstvo zdravlja u svakom trenutku mogu da prate i lekara koji prepisuje lekove i farmaceuta koji izdaje lekove.

Novina je da hroničari koji obnavljaju svoje terapije više ne odlaze lekaru, već se u sistemu može videti da su to obnovljivi recepti.

"Obnovljive terapije su za hronične pacijente, koji su u prethodnom periodu morali na mesec dana da idu kod lekara, sada dobijaju terapiju na dva do šest meseci ukoliko ne dođe do promna u bolesti", navela je Bjeletićeva.

Dodaje da tako pacijenti imaju uštede s obzirom na to da ne plaćaju participaciju od 50 dinara svakog meseca, a uštede su i u papiru, štampačima, ali je najznačajnije da je zdravstveni radnik oslobođen administrativnih poslova.

Bjeletićeva kaže da je sada IT sektor preuzeo administrativne poslove, a lekari i farmaceuti se sada mogu više posvetiti pacijentima.

Navodi da su se prva dva-tri dana prilagođavali, jer je bilo usaglašavanja u nekim šiframa.

"U Srbiji se godišnje izda oko 50 miliona recepata. Ako se uzme da se oko 800.000 izda u nekom trenutku, a da se preuzme 500.000, onda se može videti koliki je pritisak i na lekare i na farmaceute", rekla je Bjeletićeva i napomenula da su uštede velike.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak