Putin potpisao: Rusija napustila nuklearni sporazum

Radio 021 05.03.2019 13:20
Putin potpisao: Rusija napustila nuklearni sporazum


Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se suspenduje učešće Rusije u Sporazumu o kontroli nuklearnih snaga srednjeg i kratkog dometa (INF), postignutom sa SADRuski predsednik Vladimir Putin zvanično je suspendovao učešće Rusije u Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), posle povlačenja SAD iz njega pre mesec dana.

U Putinovom ukazu koji je Kremlj danas objavio navodi se da Rusija suspenduje svoje obaveze iz tog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja koji su SAD i SSSR potpisali 1987. godine.
 
Vašington je 1. februara objavio da namerava da se povuče iz sporazuma INF i da će ga napustiti za šest meseci ako Rusija u medjuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze. Rusija negira krivicu i optužuje SAD za kršenje sporazuma.
 
U Putinovom ukazu stoji da će Moskva suspendovati svoje obaveze dok SAD ne prestanu s kršenjem sporazuma ili do njegovog okončanja. Predsednik Rusije je upozorio SAD da ne razmeštaju nove rakete u Evropi, navodeći da će Rusija uzvratiti razmeštanjem novog brzog oružja kojem će biti potrebno veoma malo vremena da pogodi ciljeve.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak