Makron ima plan: Evropska renesansa i zaštita od Rusa

Mondo 05.03.2019 13:15
Makron ima plan: Evropska renesansa i zaštita od Rusa


Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da će izbori za Evropski parlament u maju biti odlučujući i upozorava da je Evropa u opasnosti.Makron se u članku koji će sutra biti objavljen u nekoliko listova u zemljama EU založio za "evropsku renesansu".

"Evropski izbori biće odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Evropa nikada kao sada nije bila tako neophodna još od Drugog svetskog rata, pa ipak, nikada Evropa nije bila u većoj opasnosti", napisao je Makron u članku koji će objaviti listovi kao što su "Gardijan", "Di velt" i "El pais".

Makron smatra da nacionalizam ne nudi ništa i da će biti odbačen.

Makron, između ostalog, u večitom strahu Evropljana od Rusije a danas i od Kine, predlaže uspostavljanje evropske agencije za zaštitu demokratije koja će obezbediti stručnjake koji će da štite izbore od manipulacija i zabraniće strano finansiranje evropskih političkih partija.

Makron, takođe, predlaže reviziju Šengena i formiranje zajedničke granične policije i evropske kancelarije za azil.

On se založio za zabranu rada kompanijama koje prete evropskim strateškim interesima i pozvao na tip politike "Evropa na prvom mestu", kao što su to već učinile SAD i Kina.

U pokušaju da ubedi evropske građane da ne podržavaju nacionaliste Makron je pozvao evropske institucije i države da učestvuju u "Konferenciji za Evropu" do kraja godine. On ističe da bi cilj ove konferencije bio da predloži političke izmene bloka, uključujući reviziju postojećih sporazuma.

"U ovoj Evropi ljudi će ponovo imati kontrolu nad svojom sudbinom. U takvoj Evropi, uveren sam, i Britanija će imati svoje mesto", napisao je Makron.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak