Kriminalci u panici zbog 'nasmejanog ubice': Ako Čaba Der progovori, to će biti udarac za dva klana

Blic 05.03.2019 12:45
Kriminalci u panici zbog 'nasmejanog ubice': Ako Čaba Der progovori, to će biti udarac za dva klana


Čaba Der (39), plaćeni ubica, osumnjičen da je u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića, ali i da je počinio još dve likvidacije u Holandiji i Mađarskoj, uhapšen je u petak uveče u glavnom gradu Češke, Pragu.Iskaz koji bi uhapšeni egzekutor, Čaba Der, mogao da da policiji mogao bi da zada najjači udarac najvećim kriminalnim grupama iz Srbije i Crne Gore, za koje je navodno radio poslednje dve godine, pišu crnogorski mediji.

Čaba Der (38), plaćeni ubica koji je u petak uveče uhapšen u hotelu u Pragu, spreman je da sarađuje sa istražiteljima i raskrinka vođe kriminalnih klanova iz Srbije i Crne Gore za koje je radio, preneli su crnogorski mediji.

Kako navode mediji, Der, koji je u pritvoru, već je ponudio saradnju, a njegov iskaz navodno bi mogao da bude najjači udarac za dva zaraćena klana - škaljarski i kavački.

Veze sa Crnogorcima

- Čaba je bio plaćeni ubica, a sumnja se da je radio i za jedan klan iz Crne Gore. On je svojevremeno uhapšen u Sarajevu pod sumnjom da je trebalo da učestvuje u likvidaciji Alana Kožara iz Bara - podsećaju izvori iz istrage.

Srpski pravosudni organi najavili su da će tražiti izručenje ovog ubice koji ima srpsko i mađarsko državljanstvo. Der se zasad sumnjiči za tri likvidacije počinjene u Beogradu, Budimpešti i Amsterdamu.

- Vrlo je moguće da Der postane svedok-saradnik i ponudi informacije i dokaze o tome ko ga je plaćao i za koga je ubijao. Samo na taj način on bi mogao da izbegne da praktično ostatak života provede iza rešetaka - prenosi "Kurir".

Hapšenje u Sarajevu, jurio neprijatelja s poternice?

Čaba Der, nakon puštanja iz zatvora 2017, prvi put je priveden u septembru te godine u Sarajevu. Kako su preneli bosanski mediji, on je tada uhapšen s Markom Gojčevićem iz Bara i navodno su priznali da su u ovaj grad došli kako bi ubili Alana Kožara. Inače, i za Kožarom je raspisana poternica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Slobodana Šaranovića u Budvi u martu 2017.

Sukob porodica Bojović i Šaranović počeo je 2009, kada je nestao sin Danila Radonjića, bliskog Šaranovićeg prijatelja, čija sudbina do danas nije poznata. U potragu se uključio Šaranovićev brat Branislav, ali je i on u oktobru te godine ubijen, a u likvidacijama koje su se nastavile u krvavom ratu dve porodice ubijeno je najmanje još 11 ljudi.

Podsetimo, Alan Kožar, zbog čije je pripreme atentata Der bio privođen u Sarajevu, blizak je navodno ekipi Luke Bojovića, a pred crnogorskim pravosuđem protiv njega se vodi postupak zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Slobodana Šaranovića.

Novi zadatak

- Der bi mogao da otkrije ko ga je poslao na jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića, ali verovatno i još mnogo toga što zna. Postoji sumnja da u Pragu nije boravio da bi se skrivao, već da je došao na novi zadatak. Njegovim hapšenjem, kako veruju istražitelji, sprečena je nova likvidacija - dodaje sagovornik ovog lista.

On podseća da su Bojović i Kožar bliski "škaljarskom klanu" i da se može očekivati da bi Der, kom su lisice stavljene u gradu u kom je nedavno uhapšen i vođa "kavačkog klana" Slobodan Kašćelan, mogao da ponudi informacije o "kavčanima".

- Otkako je izašao iz zatvora 2017. godine, pošto je odslužio kaznu za ubistvo iz 2004, Der je bio slobodnjak koji je obavljao posao za onog ko mu plati.

Međutim, zbog činjenice da je bio privođen jer je bio angažovan za ubistvo Kožara jasno je da bi mogao da raskrinka "kavački klan" - dodaje on.

Naš sagovornik objašnjava i da su ubistva Nebojše Markovića u januaru u Beogradu, Ivana Serdarušića u Amsterdamu i Lasla V. u Budimpešti ona za koja se "nasmejani ubica" zasad tereti, ali da to ne znači i da su jedina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak