Čeka nas temperaturni roler- koster

B92 05.03.2019 12:05
Čeka nas temperaturni roler- koster


U Srbiji se narednih dana očekuje pravi temperaturni roler - kosterNakon jučerašnjih prolećnih dvadesetak stepeni, danas "hladan tuš". temperatura je pala, a pada i slaba kiša. Kako metereolozi predviđaju takva vremenske klackalica očekuje nas i u narednim danima.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović izjavio je danas da je prava zima završila sa snegom krajem januara, a da smo u februaru imali prilično toplo vreme, za 3,5 ili četiri stepena višu prosečnu temperaturu u odnosu na višedecenijske vrednosti.

"Nastavlja se natprosecno toplo i u martu. Biće još po Srbiji u nekim mestima slabog jutarnjeg mraza, ali će dnevne temperature biti daleko iznad nule, tako da nema prave zime", rekao je Todorović za RTS.

Prema njegovim rečima, u višim planinskim predelima može biti pomalo snega, ima ga i na tlu. Na Kopaoniku i Staroj planini ima metar snega.

"U tom smislu narednih sedam do 10 dana veoma promenljivo vreme, natprosečno toplo. Dan, dva, tri maksimalna temperatura 20-tak stepeni, pa onda pad za sedam-osam stepeni, jednodnevno, dvodnevno zahlađenje. Nešto malo kiše. Ne bi trebalo da bude ozbiljnih padavina", kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, sledeće sedmice malo niže maksimalne dnevne temperature - ne prelaze 20 stepeni. T

opljenje snega, kaže, utiče na vodostaj. Zbog visoke temperature, pri jakom južnom vetru i padavinamak, topljenje snega je nepovoljna okolnost. "Za sada nema te situacije koja bi ukazivala na tu kombinaciju. Sneg će u martu početi polako da se topi i ne bi trebalo da bude većih problema", rekao je Todorović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak