Federerova pravila za 'klub 100'

Politika 05.03.2019 11:27
Federerova pravila za 'klub 100'


Posle jubilarnog trofeja osvojenog u Dubaiju, Švajcarac objasnio na koji način se ulazi u tenisku legenduSto titula, 18 godina pobeđivanja. Od 2001. u Milanu do 2019. u Dubaiju mnogo toga se promenilo u tenisu Rodžera Federera. Šta tačno – objasnio je on sam posle jubilarnog trijumfa u Klubu avijacije.

Federer je otkrio svoja pravila – šta je sve morao da uradi ili da mu se poklopi tokom karijere da bi stigao do ovako impozantnog broja šampionskih trofeja. Ispred njega po broju pehara je samo Džimi Konors (109).

* Morate da se naviknete da igrate svaki dan, da putujete stalno. Putovanje, igranje, razgovori sa novinarima, putovanje, igranje, novinari. Taj ciklus vas prati cele karijere i morate da naučite da ostanete normalni. Što ste uspešniji, tempo je naporniji.

* Vaša igra mora da očvrsne do mere da ste svakog dana na visokom nivou. Morate iz dana u dan da pobeđujete igrače različitih stilova. I tako svaki dan, na svakom turniru. I fizički i psihološki.

* Morate da naučite da kontrolišete emocije. Ja nisam to mogao odmah. Na početku karijere sam već u četvrtfinalu bio umoran, jer sam slavio svaki dobar poen, tugovao zbog svakog lošeg.

* Vaša igra mora stalno da se razvija. Samo najbolji teniseri uspevaju da svake godine unapređuju svoj kvalitet.

* Ne smete da imate mnogo povreda. Ako nije tako nikada nećete stići do ovolikog broja titula.

* Morate da naučite da igrate dobro u svim uslovima, i kada ste povređeni ili bolesni. Morate da naučite da se borite sa bolom. Mnogo puta mi se dogodilo da nisam zdrav a odigrao sam ceo turnir i osvojio titulu,

* Morate da savladate sumnje u sebe. Svaki igrač ima takve trenutke. Tih pet sekundi slabosti. Oni dođu posle poraza u epskom maratonu ili zbog šokantne eliminacije. Lagao bih da nikada nisam prošao kroz to, ali nikada nisam došao do granice ozbiljnog razmišljanja da li je vreme za kraj.

* Morate dobro da birate trenere. Svi stručnjaci u mojoj karijeri su bili pravi izbor.

Najvažniji pehari

Federer je izdvojio nekoliko od 100 pehara koje je osvojio.

- Rolan Garos 2009. se sigurno ističe – prvo je pomenuo jedini trijumf na pariskoj šljaci.- Zatim Hamburg 2002, posle koga sam ušao u prvih deset. Potpuno neočekivano sam u finalu savladao Safina. Naravno, i pobeda u Milanu, moj prvi trofej, specijalan je. Kada sam prva dva finala izgubio, mislio sam da nikada neću osvojiti titulu, da ću u istoriju otići kao večiti gubitnik. U Marseju, u mom prvom finalu, pobedio me je Mark Rose i ja sam se posle rasplakao. On me je tešio, ne boj se, pobedićeš jednog dana, a ja sam pomislio, lako je tebi da to kažeš.

Svih 100 trofeja

20 – gren slemovi

6 – završni Mastersi

27 – mastersi 1.000

14 – serija 500

7 – serija 250

26 – ostali turniri (pre 2009. nisu postojale kategorije 250 i 500)


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak