Dobrodošli u zimsku bajku. Tabla sa tim natpisom savršeno bi pristajala na mestu ulaska u francuski grad Brijanson, smešten u regionu Provansa – Alpi – Azurna obala, u departmanu Gornji Alpi.

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

Nakon pređenih 1.250 km, ukoliko ste putovali od Beograda, očarani prizorom zaboravićete na umor. Samo 13 kilometara od italijanske granice, kao najviši grad u Evropskoj uniji, na 1.326 metara, ovaj dom za oko 13 hiljada stanovnika ušuškao se među obronke planina, a stari deo sakrio je unutar tvrđave iz 17. veka, u koju ulazite kroz kapiju, preko drvenog mosta. Utvrđenje, koje je projektovao kraljevski vojni arhitekta Vauban, tada je služilo kao odbrana od Austrijanaca, a od 2008. godine nalazi se na Uneskovoj listi mesta svetske baštine. Grad je još od davnina bio veoma značajan, jer se nalazi na raskršću velikih trgovačkih puteva koji presecaju ovaj region.

Dok se šetate strmim, uskim kaldrmisanim uličicama, kroz pastelno obojene kuće, čućete mnoštvo različitih jezika oko sebe i naići na veliki broj restorana, od kojih jedan ima Mišlenovu zvezdicu. Međutim, živost unutar starog grada nestaće, poput Pepeljuge, čim padne mrak, pa na ulicama nećete moći da sretnete gotovo nikoga – kao da se svi povuku u restorane, koji tad postaju prepuni, pa je neophodno rezervisati mesto dan ranije. Cene obroka kreću se oko 20-ak evra, a da biste ga zalili flašom dobrog vina potrebno vam je još toliko novca. U većini njih ne možete samo da popijte piće, jer je hrana obavezna, pa na "čašicu" sa prijateljima morate otići u neki od malobrojnih kafića.

ŠIŠANjE SKUPO, CVEĆE JOŠ SKUPLjE

Zabava vas čeka i u novijem delu grada, gde možete otići u bioskop i po ceni od sedam evra pogledati neko od novijih celuloidnih ostvarenja, a za hazardere tu je kazino. Takođe, nećete moći da se otmete utisku da se u Brijansonu svi stalno bave svojom kosom, jer frizerskih salona ima neopisivo mnogo, na svakih desetak metara po jedan. No, ne bismo vam savetovali da tamo rešite da menjate svoj imidž, jer jer šišanje košta 35, farbanje 55, a feniranje 20 evra! U salonima za muškarce cene se kreću oko 12 evra, a popularni su i berberi, koji usluge oblikovanja brade nude za 10-ak evra. Ako, kad "štucnete" bradu, poželite da se pokažete vašoj izabranici, uz buket cveća, za njega ćete morati da izdvojite od 35 do 70 evra. Ni udvaranje nije pristupačno u Francuskoj... Ukoliko ste pak ljubitelji prirode, uživaćete u šetnji kroz prostrani Park de la Šape, sa zaštićenim vrstama ptica, u kom se nalazi i jezerce, a kroz grad protiče reka Dirans.

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

Slikoviti Brijanson sa obližnjim selima Šantmerl, Vilnev i Monetie-Le-Ben, čini jedno od najstarijih evropskih skijališta, Ser-Ševalije. Gradić je i rodno mesto poznatog svetskog ski šampiona Lika Alfana, a u Ser-Ševalijeu održavaju se skijaška takmičenja za FIS svetski kup. Sa 250 km staza i 63 ski-instalacije, koje pokrivaju 107 staza, ovo skijalište odlikuje veoma dobra veza između staza, pa uz dobar plan i organizaciju, za jedan dan možete proskijati sve staze. Nemojte se iznenaditi starošću četvoroseda i gondola – iako ne spadaju među najmodernije i pojedine vas voze i po 15-ak minuta do vrha, one obavljaju funkciju, što je, čini se, Francuzima najbitnije.

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

Staze su besprekorno uređene, široke, raznolike po stepenu težine i izgledu, i uglavnom duge, pa ostvaruju san i najzahtevnijeg skijaša. Najviša se nalazi na 2.830 metara nadmorske visine, a najniža na 1.200. Pojedine vijugavo prolaze kroz šumu sačinjenu od ariša, koji su nas iznenadili svojim ogoljenim, žućkastim izgledom – reč je o jedinom crnogoričnom drvetu iz reda četinara koje svake godine gubi iglice. Meštani nam kažu da se tokom proleća i leti ceo krajolik zeleni od njih, što nam je odagnalo prvobitni utisak da su oboleli ili preživeli kiselu kišu. Na gotovo svakoj stazi nalazi se kafe-restoran sa velikom terasom na kojoj, kada zavaljeni u ležaljku dignete pancerice uvis, možete da ujednačite tipičnu planinsku boju lica, sa kojom najpre, zbog neskidanja naočara za skijanje, podsećate na rakuna.

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

Ukoliko želite da zalijete taj užitak, pripremite četiri evra za kuvano vino, 70 centi manje za čaj ili toplu čokoladu, a evro i osamdeset centi za espreso, koji vam ne bismo baš preporučili. Ipak su naša istančana nepca naviknuta na kvalitetniju pripremu ove vrste kafe. Ono na šta nismo naviknuti, a videćemo, je da afroeamerički di-džej, sa kravatom i u odelu, pušta muziku u sred belog dana na ovakvoj terasi, dok gosti sami razvrstavaju otpatke od obroka u reciklažne kutije. Deluje kao neka potpuno nova dimenzija...

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

ROŠTILjANjE NA VRHU PLANINE

Veoma originalno je i to što, na dva mesta, na vrhovima staza, postoje terase-vidikovci sa postavljenim običnim i električnim roštiljima, koje možete besplatno da koristite. Dakle, u nekoj od obližnjih mesara kupite meso (cene se kreću od 10-18 evra po kilogramu), uprtite ga u ranac, u vreme ručka napravite pauzu na vrhu planine i "obrnete" roštilj od kog će zamirisati cela terasa. Sve možete odmah da uslikate i postavite na društvene mreže, jer su ovi prostori pokriveni besplatnim vaj-fajem. Milina. Primetićete i veliki broj skijaša i snoubordera koji skijaju van uređenih staza, na takozvanim of pistama za slobodnu vožnju, pa su padine gusto protkane njihovim tragovima - samo na najnepristupačnijim mestima sneg ostaje netaknut. Zanimljivo je da žice, tokom februara, rade do 16.30, što je pola sata duže nego kod nas u tom periodu, a i ako propustite poslednju nema mesta za paniku, jer sve staze vode do nekog od pomenutih mestašaca, gde, za dva evra, možete ući u ski bus koji će vas odvesti do željenog odredišta.

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

Kada ste već u dalekom Brijansonu, nemojte propustiti priliku da napravite izlet do obližnjeg skijališta Monženevr, za koje jednodnevni ski-pas možete dobiti besplatno, ukoliko imate šestodnevni ili dugotrajniji za Ser-Ševalije. Centar obuhvata 110 kilometara staza, a pojedine se nalaze u Italiji, u ski regiji Via Latea, što bi u prevodu značilo Mlečni put. Tamo ćete se osećati vrlo kosmopolitski - samo presednete sa žice na žicu i spustite se na skijama u drugu državu. Najpoznatije skijalište ove regije svakako je Sestrijere, a ono što će vas najviše iznenaditi, uz neverovatnu širinu i besprekornu uređenost staza (gotovo sve su čak i četiri puta šire od onih na Kopaoniku), su cene u restoranima, koje su dvaput, pa i tri puta niže od francuskih. Tako espreso bogatog ukusa možete popiti za evro, tiramisu pojesti za četiri i po, a obavezno probajte i bombardino, unikatni italijanski topli napitak, sačinjen od brendija i slatkog likera sa jajima, ukrašen šlagom, za koji bi trebalo da odvojite dva i po evra. Sve će vam poslužiti gostoljubivi i neposredni Italijani, koji su nas odmah, uz prepoznatljiv, srdačan osmeh, pitali odakle smo i kako se na srpskom kaže "hvala". Velika razlika u odnosu na Francuze koji nevoljno govore engleski, jasno vam stavljajući do znanja da to čine samo zbog turizma.

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

Dok smo se spuštali niz jednu od staza, pored nas je projurilo nekoliko mladića obučenih u duge, crne frakove ispod kojih su virili crveni prsluci i kravate, bež pantalone padale su im preko pancerica, a cilindri čuvali glavu. Na tren smo se osetili kao u vremeplovu, kao da ovi skijaši pripadaju nekom davnom veku, ali smo ubrzo saznali da je februar mesec karnevala u Italiji, i da su zbog toga kostimirani.

Dobrodošli u zimsku bajku: Na skijama iz države u državu

MAJSTORI ZA PECIVA

Poseban doživljaj predstavlja poseta pekari, koju možete da pronađete i žmureći, samo po njuhu, zbog slatkog, puterastog mirisa koji se privlačno širi iz nje, pokazujući vam put. Kada otvorite vrata, osetićete se kao u zemlji čuda, jer će se pred vama naći bar 40 različitih proizvoda, pa nećete znati koji pre da uzmete. Uz obavezne bagete i puter kroasane, probajte i onaj punjen kruškom i čokoladom - spoj je fenomenalan, a od kolača preporučujemo "pari-brest", nazvan tako po biciklističkom maratonu između ovih gradova. Apetit možete da zadovoljite i sočnim kišom sa lososom i spanaćem, a ništa od pomenutog neće vas koštati više od dva i po evra.