Najluksuzniji SUV na svetu stiže u Srbiju

Mondo 04.03.2019 14:02
Najluksuzniji SUV na svetu stiže u Srbiju


Rols-rojs kulinan (Cullinan) imaće srpsku premijeru na predstojećem 54. Salonu automobila u Beogradu, koji će se održati od 22. do 31 marta. Ovo je drugi put da Rols-Rojs izlaže u Beogradu."Veoma smo uzbuđeni što ćemo biti u prilici da predstavimo 'kulinana' na beogradskom Salonu automobila. Naše prisustvo potvrđuje sve veći značaj koje region Centralne i Istočne Evrope ima za Rols-Rojs", izjavio je Peter Šopman, regionalni direktor Rols-Rojsa.

Nazvan po najvećem, ikad iskopanom dijamantu, "kulinan" je prvi terenec ovog britanskog proizvođača sa veoma jakim off-road karakteristikama. Desetine testova koji su rađeni širom sveta potvrdili su da se ovaj RR snalazi da bilo kojoj podlozi, a posebno se ističe udobnost vožnje zahvaljujući vazdušnom ogibljenjem pod nazivom "leteći ćilim" (Magic Carpet).

Karakteristična kockasta pojava, nikog neće ostaviti ravnodušnim, a čuvena prednja maska je zadržana i dodatno naglašena jer je pozicionirana više nego kod ostalih RR modela.

Unutrašnjost je kombinacija najfinijeg drveta, kože i metala. Kao i kod drugih modela Rols Rojsa, zadnja vrata nisu montirana na središnji B stub, već pozadi. I da – prilikom izlaska i ulaska u vozilo prag se automatski prekriva, kako se putnici ne bi isprljali.

Ispred vozača je postavljena pregledna instrument tabla, a na sredini se nalazi ekran info-zabavnog sistema, na kome se prikazuju brojne informacije BMW-ovog iDrive sistema (ipak su Bavarci vlasnici Rols Rojsa).

Udobnost je zagarantovana svi putnicima, a kupci mogu da biraju da li pozadi biti mesta za dvoje ili troje putnika.

Luksuznije verzije imaju pozadi i poseban ormarić za piće sa posebnim čašama za viski i šampanjac.

Hlađenje i grejanje u "kulinanu" nije rezervisano samo za sedišta već i za oslonce za ruke na vratima, kao i između sedišta.

"Kulinan" je pun najnovije tehnologije, koja podrazumeva pomoć pri noćnoj vožnji (night vision) sa detekcijom pešaka i divljih životinja, adaptivni tempomat, "držanje" trake i broje druge asistente koji čine vožnju sigurnom i bez stresa. A zanimljivo je da će brzine osmostepenog automatskog menjača "kulinan" moći i sam da menja zahvaljujući pomoći navigacije.

Ispod haube je smeštena V12 pogonska jedinica zapremine 6,75 litara koja razvija 570 konjskih snaga uz maksimalni obrtni moment od 850 Nm. Ova zver od motora omogućava "kulinanu", teškom više od 2,5 tona, da do "stotke" stigne za samo 5,2 sekunde. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 na sat. Proizvođač navodi da prosečno troši 15 litara na 100 kilometara.

Početna cena "kulinana" iznosi 280.000 evra, ali do sada ga niko nije toliko platio.

Poseban gost Salona

Dizajner Pavle Trpinac biće poseban gost Salona automobila. Ovaj rođeni Beograđanin je učestvovao u stvaranju nekoliko Rols-Rojsovih modela. Osim "kulinana", on je dao svoj pečat i modelima "goust" (Ghost) i "vrejt" (Wraith).

"Dolazak na beogradski Salon automobila budi sećanja na detinjstvo, kada sam sa ocem posetio svoju prvu izložbu automobila. To je očigledno uticalo na moj budući život i zato se osećam neverovatno ponosno što ću biti deo Salona automobila kao predstavnik brenda koji kao nijedan drugi predstavlja najveći uspeh", rekao je Trpinac.

Štand Rols-Rojsa na 54. Salonu automobila biće u hali 2A, u okviru nastupa Delta Motorsa.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak