Gradilišta kao ratišta: Nova strašna vest o pogibiji radnika

Mondo 04.03.2019 13:56
Gradilišta kao ratišta: Nova strašna vest o pogibiji radnika


Radnik koji je danas pao sa visine na gradilištu u ulici Hilandarskoj u Novom Sadu, preminuo je u Kliničkom centru Vojvodine zbog zadobijenih povreda. Ministarka Mihajlović: Potreban veći broj inspektora!Nova strašna vest o pogibiji radnika zatekla je danas Srbiju.

Portparol KCV Siniša Knežević rekao je da je u prepodnevnim časovima u Urgentni centar KCV kolima hitne pomoći dovezena muška osoba S.V. (30) sa višestrukim povredama celog tela.

Nakon sprovedenih intenzivnih mera lečenja i reanimacije, osoba je preminula, a smrt je konstatovana oko 10 časova.

Prema informacijama sa lica mesta, u pitanju je osoba koja je nadgledala gradilište.

Prema zvaničnim podacima, objavljenim nedavno, u Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, što je najviše od 2006. godine.

MINISTARKA - SVE  VIŠE GRADILIŠTA, POTREBNI INSPEKTORI

Danas je povodom najnovijeg slučaja smrti na gradilištima reagovala potpredsednica Vlade resorna ministarka Zorana Mihajlović koja podržava ideju o većem broju inspektora koji bi kontrolisali bezbednost na gradilištima, ali i upozorila da je zakon jasan.

Mihajlović je novinarima rekla da je svaka pogibija radnika na gradilištu ogromna tragedija i za kompaniju, porodicu i samog stradalog, te da su svi zakoni i podzakonski akti jasni kada je reč o bezbednosti na gradilištima.

Upozorila je da sada ima mnogo više gradilišta, odnosno 42.000 u odnosu na hiljadu pre četiri godine, ali i napomenula da to ne znači da ne treba svi resursi da budu usmereni upravo na bezbednost.

Podsetila je da su obaveze firme u vezi s bezbednošću radnika regulisane propisima, te da moraju da se poštuju, ali da se isto tako zna koje su obaveze inspektora, pre svega inspekcije za rad, koja mora da obilazi gradilišta.

Ministarstvo građevinarstva može u toj situaciji, kako je rekla, da eventualno poveća broj građevinskih inspekcija, koje će davati dodatne informacije inspekcijama rada.

"Ali, tačno se zna ko šta treba da radi. Što se tiče broja inspektora, njih nikada nije dovoljno, bez obzira da li pričamo o inspekciji rada ili bilo kojoj drugoj inspekciji", kazala je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara da li će Ministarstvo konačno preduzeti mere za bolju zaštitu radnika na građevini, uz opasku da je nemoguće da jedan inspektor kontroliše 1.700 gradilišta.

U okviru Ministarstva, kazala je ministarka, ima devet različitih inspekcija, među njima i komunalna, građevinska, saobraćajna...a ona, dodala je, uvek podržava ideju da je potrebno imati više inspektora.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak