Pitanje umanjenih penzija opet pred Ustavnim sudom

Politika 04.03.2019 13:53
Pitanje umanjenih penzija opet pred Ustavnim sudom


Ukoliko se Ustavni sud ponovo ogluši o inicijativu najstarijih, oni prete da će pravdu potražiti u Strazburu. – Tvrde da su zbog umanjenih primanja pojedini penzioneri oštećeni i do 7.000 evraUdruženje sindikata penzionera Srbije predalo je juče ponovo Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom umanjenju penzija (koji je u međuvremenu ukinut), kako bi  više od 600.000 penzionera, kojima su penzije bile umanjene četiri godine, pokušalo da naplati štetu od države.

Udruženje posle četiri godine, od kada je prvi put podnelo inicijativu, ponovo to čini, s tim što su sada oročili rok do sredine aprila da im sud odgovori.

– Kakav god odgovor da dobijemo bolji je od ćutanja. Sud nam neodgovaranjem šalje poruku da smo obespravljeni i nezanimljivi za njih, što ne bi smeli ni po Ustavu ni po zakonu. Pritom ovde se radi o zaštiti privatne svojine penzionera, jer je svako do njih zaradio svoju penziju na osnovu uplaćenih doprinosa i godina radnog staža – rekao je juče na konferenciji za novinare Miša Radović, predsednik ovog udruženja.

– Ukoliko ovaj predlog ponovo ne bude uzet u obzir, znači da smo iscrpeli sva sredstava za zaštitu ljudskih prava kod domaćih sudova i da ćemo se obratiti sudu u Strazburu – ističe on.

Na pitanje koliko su penzioneri zbog ovog umanjenja u proseku oštećeni, on kaže, između 2.000 i 7.000 evra, a da je ukupna dug neračunajući kamate oko 100 milijardi dinara.

Parnični postupak, tužba pred redovnim sudovima za povraćaj neisplaćenih delova penzije, vodi se pojedinačno zbog zastarevanja. Ne postoji mogućnost sprovođenja kolektivne tužbe. Članovi advokatskog tima ovog sindikata vodiće postupak do kraja.

Radović objašnjava da ukoliko se sud i sada ogluši da će podneti krivične prijave i protiv sudija Ustavnog suda u čijoj je ovo nadležnosti bilo.

Kako bi olakšali državi, ali i onim penzionerima koji neće da se žale, kao mogućnost ponuđena je i nadoknada razlike konverzijom u javni dug, ili podelom obveznica i to tako što bi se one emitovale u narednih pet godina.

Predlog zakona, koji bi rešio pitanje ovog duga, poslat je i poslanicima u Narodnu skupštinu u oktobru 2018. godine, ali nije uzet u razmatranje, iako ga ima na zvaničnom sajtu.

Kako se na konferenciji čulo, računica pokazuje da bi konverzijom u javni dug ili emitovanjem obveznica (kao stara devizna štednja) to finansijski bilo održivo za budžet, jer bi se godišnje za ovu namenu izdvajalo oko 40 miliona dinara.

Kao primer uspešnog rešenja ovog problema navedena je Litvanija, koja je svojevremeno donela Zakon o privremenom umanjenju penzija zbog loše ekonomske situacije, ali je po njegovom ukidanju i vratila dug penzionerima, objasnio je Vlada Đurić, poslanik u Narodnoj skupštini.

Na jučerašnjoj konferenciji zatraženo je i da država ne rasprodaje imovinu PIO fonda – banje i rehabilitacione centre „pošto zašto”. Već, ukoliko nije u stanju da kao domaćin upravlja njima da ih prepusti privatnom preduzetniku, ali ne ispod svake realne vrednosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak