Ilon Mask lansirao svoju raketu

RTS 04.03.2019 11:55
Ilon Mask lansirao svoju raketu


Raketa s kapsulom za ljudsku posadu, koju je izgradila privatna kompanija „Spejs Iks“, lansirana je na probni let do Međunarodne svemirske stanice. Planirano je da u julu „Spejs Iks“ preveze američke astronaute do stanice, čime bi se prekinula zavisnost američkog svemirskog programa od RusijeRaketa „Falkon 9“ i svemirska kapsula „Spejs Iks“ pod nazivom „Kru dregon“ lansirane su usred noći iz Nasinog svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi. Svaki trenutak lansiranja napeto je pratio osnivač i vlasnik programa „Spejs Iks“, pronalazač i milijarder Ilon Mask, kome je Nasa pružila podršku i pomoć u razvijanju programa.

„Čovečanstvo je sa ove lansirne platforme krenulo i sletelo na Mesec. To je bio najveći trenutak u istoriji, i hvala vam što ste nam omogućili da uzletimo sa iste platforme. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti na Mesec, to nam je prvi cilj. Stalna baza na Mesecu i slanje ljudske posade na Mars“, naglasio je Mask.

Kapsula sa lutkom umesto posade bi do Međunarodne svemirske stanice trebalo da stigne u nedelju. Probni let daće podatke o radu rakete „Falkon 9“ i „Spejs Iks“ „Kru dregona“, zemaljskih sistema i drugih operacija, da bi u julu mogla da preveze američke astronaute do Međunarodne svemirske stanice, čime se Amerika vraća u svemirski program prekinut 2011. gašenjem misija „Spejs šatla“.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak