Zapelo istraživanje posledica NATO bombardovanja

Novosti 03.03.2019 17:58
Zapelo istraživanje posledica NATO bombardovanja


Zahtev za promenu u radu tela koje utvrđuje posledice NATO bombardovanja. Stručnjaci nezadovoljni Ministarstvom, jer od juna nije ništa urađenoPOKRETAČI inicijative za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja zatražiće da koordinaciju Međuresornim koordinacinim telom (MKT), osnovanim juna 2018. sa ciljem da ispita posledice NATO bombardovanja, umesto Ministarstva zaštite životne sredine preuzmu premijerka Ana Brnabić i njen tim, saznaju "Novosti".

Takvu odluku donela je grupa stručnjaka, na sastanku u Društvu za borbu protiv raka, čiji je predlog o potrebi osnivanja MKT, upućen u junu 2017, podržao predsednik Aleksandar Vučić. Upravo ta podrška pokrenula je državne institucije da realizuju inicijativu stručnjaka - fizičara, hemičara, biologa, lekara i pripadnika Vojske Srbije.

- Očigledan nastali vakuum u koordinaciji između potpisnika ugovora o osnivanju MKT: ministara životne sredine, zdravlja, prosvete i odbrane, upućuje na jedino logično rešenje, a to je da predsednica Vlade i njen kabinet preuzmu koordinaciju umesto Ministarstva zaštite životne sredine - kaže za "Novosti" jedan od pokretača inicijative, član Odbora SANU "Čovek i životna sredina" dr Zorka Vukmirović.

Na sastanku u Društvu za borbu protiv raka, stručnjaci su izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja početka rada MKT. Povod za okupljanje je bila dvogodišnjica rasprave, koju su organizovali Društvo fizikohemičara Srbije i Odbor SANU "Čovek i životna sredina" o posledicama NATO bombardovanja, odakle je i krenula inicijativa o neophodnosti formiranja MKT, i priprema za obeležavanja 20 godina od početka NATO bombardovanja SRJ.

- Konstatovano je da ugovor o osnivanju MKT, potpisan u Vladi, 12. juna 2018. godine, nema pravno dejstvo, jer nije dostavljen Vladi na usvajanje - kaže dr Vukmirović. - Ukazano je i da je neophodno da se racionalizuju rukovodeće strukture MTK i broj njihovih članova.

Naime, u tri celine MKT uključeno je gotovo 40 ljudi.

- Rad bi se realizovao po prioritetnim zadacima, a bili bi angažovani najkompetentniji stručnjaci i naučnici - objašnjava dr Vukmirović. - Rukovodeća struktura bi predložila kriterijume za prihvatanje predloga prioritenih zadataka, potrebne finansije i dinamiku realizacije. Nadležne stručne službe Vlade bi usklađivale ove predloge sa zakonima i dostavljale Vladi za usvajanje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak