Da li se Đukanovićevoj vladavini bliži kraj? 'Koverat' omča oko vrata

B92 03.03.2019 12:18
Da li se Đukanovićevoj vladavini bliži kraj? 'Koverat' omča oko vrata


Mesec i po dana je prošlo od objavljivanja snimka o aferi "koverat", koja potresa Crnu Goru, a u koju su umešani biznismen Duško Knežević i Milo Đukanović.Hrvatski portal Index podseća na to ko je aktulni šef crnogorske države, uz konstataciju da se čini, da se bliži kraj 30 godišnjice Đukanovićeve vladavine.

Đukanović je, podseća portal, došao na vlast u Crnoj Gori krajem osamdesetih godina prošlog veka kao mladi i perspektivni kadar koji je u "jogurt revoluciji" s Momirom Bulatovićem preuzeo vlast u tadašnjoj najmanjoj jugoslavenskoj republici usmerivši se na savezništvo sa Slobodanom Miloševićem i Srbijom.

Ali u drugoj polovini 90-tih Đukanović - koji je bio na poziciji premijera - počinje se udaljavati od Miloševića i Momira Bulatovića, pobedjuje na nizu izbora za poziciju predsednika ili premijera i Crnu Goru okreće prema Zapadu, piše Index.

Crna Gora je, podseća se, danas članica NATO saveza i od zemalja Zapadnog Balkana verovatno najbliža ulasku u Evropsku uniju.

Đukanović - koji je za predsednika izabran opet u aprilu 2018. godine - je već godinama optuživan za šverc, korupciju, klijentelizam, pogodovanje i razne druge nezakonite radnje, a sada je u javnost isplivao i snimak koji bi višedecenjskog, kako se navodi, vladara Crne Gore mogla dokrajčiti.

U objavljeni snimak o aferi "koverat", portal Index navodi da Crnu Goru potresa afera Atlas u koju su upetljani Đukanović i verovatno najbogatiji crnogorski tajkun Duško Knežević, nekada Đukanovićev saveznik, a danas žestoki protivnik.

Knežević je iz Londona objavio niz dokumenata protiv predsednika Crne Gore Đukanovića kojem je, kako tvrdi, pokrivao dugove na karticama, plaćao odmor u Dubaiju, te garantovao za njegove kredite.

Tajkun Knežević je objavio i snimak na kojoj bivši gradonačelnik Podgorice, a sada generalni sekretar Predsedništva Crne Gore, Slavoljub Stijepović, od Kneževića uzima kovertu s 97.000 evra uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2016.

Portal piše da se sve to događa u širem kontekstu velikih protesta protiv Đukanovićeve vlasti te se čini da je Crnogorcima konačno prekipelo kada je reč o "muljažama njihovog višedecenijskog lidera".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak