Lansirana najnovija raketa za ljudsku posadu: Velika noć za SAD

B92 03.03.2019 10:53
Lansirana najnovija raketa za ljudsku posadu: Velika noć za SAD


Američka najnovija raketa s kapsulom namenjenom za ljudsku posadu lansirana je u noći s petka na subotu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, u probnom letu kompanije Spejs Eks (SpaceX).Jedini putnik u kapsuli je lutka nazvana Ripli, po vodećoj ličnosti iz filmova iz serijala "Osmi putnik". Spejs Eks bi trebalo da preveze kasnije ove godine ljudsku posadu svoje kapsule "Dragon" do svemirske stanice.

"Dragon" je trenutno na svom probnom letu na putu prema svemirskoj stanici do koje bi trebalo da stigne u nedelju ujutru, samo 27 sati nakon lansiranja.

Provešće pet dana povezana sa stanicom, pre nego što padne u Atlantik narednog petka - što predstavlja vitalnu obuku za narednu svemirsku odiseju, eventualno na leto, kada bi trebalo da bude dvoje astronauta u kapsuli.

Osnivač i izvršni direktor Spejs Eksa Ilon Mask, izjavio je da je lansiranje bilo "super stresno" za posmatranje, ali je izrazio optimizam da će kapsula biti u stanju da prevozi ljude u ovoj godini, preneo je portal Klix.ba.

"Iskreno govoreći, malo sam emotivno iscrpljen. Moramo usidriti kapsulu na stanicu. Moramo je i vratiti, ali je do sada sve funkcionisalo i prošli smo najrizičnije faze", kazao je Mask.

Administrator NASA Džim Brajdenstin nazvao je to "velikom noći za Sjedinjene Američke Države", preneo je AP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak