Protest novinara u Zagrebu: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo

N1info 02.03.2019 20:42
Protest novinara u Zagrebu: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo


Novinarski protest "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo", u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), počeo je u 12.05 sati ispred zgrade zagrebačkog Novinarskog doma. U protestnoj šetnji, novinaru su osam zahteva protiv cenzure ostavili na vratima Ministarstva kultura a nakon toga i Vladi Hrvatske na Markovom trgu.Novinari, između ostalog, zahtevaju da se prekine zloupotreba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizira Veće za elektronske medije, razreši rukovodstvo Hrvatske radiotelevizije i hitno izmeni Zakon o HRT-u.

Osim toga, u HND-ovim zahtevima su i obezbeđivanje sprovođenja Zakona o medijima i statuta medija, onemogućavanje lokalnim "šerifima" da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare, kao i uvođenje javnih podrški za kvalitetno novinarstvo.

"Novinari izlaze na ulicu pritisnuti ogromnim sudskim tužbama protiv novinara i medija, kojih je u ovom času više od 1.160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, pretnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštovanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike", ističu u HND-u.

Protest je usledio nakon što je sredinom februara više od trideset udruženja civilnog društva pokrenulo dvonedeljni bojkot HRT-a, najavili su da neće učestvovati u programu javne radiotelevizije pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

Okupljeni novinari su ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek ostavili koverat sa zahtevima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak