Tragedija kod Donjeg Međurova: Tužilaštvo traži osam godina za vozača "autobusa smrti"

Novosti 28.02.2019 19:01
Tragedija kod Donjeg Međurova: Tužilaštvo traži osam godina za vozača "autobusa smrti"


Podignut optužni predlog protiv Milana Zdravkovića (31) osumnjičenog za saobraćajnu nesreću na pružnom prelazu kod Niša. U sudaru sa vozom poginulo je sedmoro putnika, a povređeno čak 29. Tužilaštvo: Kriv jer nije stao na znak "stop"OSNOVNO javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za Milana Zdravkovića (31) iz Aleksinca, vozača "Niš ekspresovog" autobusa. On se tereti da je izazvao tešku saobraćaju nezgodu na pružnom prelazu u Donjem Međurovu u kojoj je nastradalo sedam, a povređeno 29 putnika.

Optužnim predlogom Zdravkoviću se na teret stavlja da se nije zaustavio ispred pruge, niti se osvrnuo levo i desno da vidi da li nailazi voz. Nepoštujući saobraćajne propise, sumnja se da je izazvao nesreću i tako počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Voz koji je tuda išao na putu do Prokuplja, udario je u autobus i praktično ga presekao po sredini.

- Zdravković se nije zaustavio ispred saobraćajnog znaka izričite naredbe "obavezno zaustavljanje", te nije stao ispred i u nivou znaka "stop" i nije osmotrio levo i desno - navode u Tužilaštvu. - Sve vreme je gledao pravo, pa je započeo prelazak preko železničke pruge pre nego što se uverio da navedenu radnju može da izvrši na bezbedan i propisan način. Na taj način nije propustio šinsko vozilo koje se kretalo po železničkoj pruzi gledajući sa njegove leve strane u smeru kretanja autobusa. Zbog toga, dok se autobus nalazio na šinama, voz je čeonim delom udario u levu bočnu stranu putničkog vozila. Usled toga je prednja garnitura voza ispala iz šina, dok se karoserija autobusa fizički razdvojila na dva dela u visini sredine autobusa.

Predložena je kazna od osam godina zatvora za Zdravkovića i da mu se oduzme vozačka dozvola na pet godina. Kako dodaju, u tu kaznu bi mu se uračunalo i vreme provedeno u pritvoru. Oni ističu i da u trenutku saobraćajne nesreće, vozač nije imao alkohol u krvi. Takođe, traže i da se Zdravkoviću produži pritvor, zbog opasnosti od bekstva, o čemu će odlučivati sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu.

Nezapamćena nesreća dogodila se u Donjem Međurovu 21. decembra, kada je troje ljudi, od kojih dvoje dece, poginulo na licu mesta, a još četvoro njih preminulo je tokom lečenja u Kliničkom centru. Nakon udesa je na ovom pružnom prelazu postavljena rampa za koju su se meštani godinama zalagali.

MAKSIMALNA KAZNA JEDINA OPCIJA

PREDLOG Tužilaštva da se Zdravkoviću odredi maksimalna kazna, rodbina nastradalih u nesreći vidi kao jedinu opciju.

- Sedam života niko neće vratiti, ali maksimalna kazna se ne dovodi u pitanje. Neka služi za nauk ostalim vozačima, da voze savesno i da poštuju saobraćajne propise. Takođe treba da odgovaraju i oni koji nisu mogli ili hteli da postave rampu na ovom pružnom prelazu sve dok se nije desila ovakva tragedija - rekao je, za "Novosti", Bojan Lazić, sin Bogomira Lazića (75) koji je nastradao u nesreći na pruzi 21. decembra na licu mesta.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak