Narodna biblioteka Srbije obeležila 187. rođendan

Politika 28.02.2019 17:53
Narodna biblioteka Srbije obeležila 187. rođendan


Uručenjem nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafranik” Dejanu Vukićeviću i otvaranjem izložbe „Žene u srpskom Đure Jakšića” danas je Narodna biblioteka Srbije obeležila svoj 187. rođendan, prenosi Tanjug.
Na prigodnoj manifestaciji u Narodnoj biblioteci Srbije direktor ove institucije Laslo Blašković istakao je da je NBS u nevremenu i beskonačnoj krizi uspela da povuče neke pažnje vredne poteze.

„Sa svojim ruskim partnerima NBS je bila organizator Meseca srpske kulture u Moskvi. U našoj biblioteci upriličena je sedma konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope. Tom prilikom potpisani su sporazumi sa bibliotekama Makedonije i Bugarske, a nešto ranije, u posebnoj prilici sa nacionalnom bibliotekom Irana. NBS je posetilo više od 1400 domaćih i stranih gostiju u organizovanim grupama” kazao je Blašković.

On j dodao da je Narodna biblioteka u saradnji sa kolegama iz Biblioteke Matice srpske i Univerzitetske biblioteke, započela rad na pripremi ćiriličnog izdanja UDK tablica, koje će biti dostupne svim bibliotekama u mreži, bez dodatnih troškova.

„Uzeli smo učšće i u projektima „Procvat pismenosti” i Migracije kroz nauku i umetnost”, rekao je on i dodao da je digitalnma NBS obogaćena sa tri nove tematske zbirke, da je imala je 55 hiljada poseta što je 153 korisnika dnevno.

Istovremeno, konzervirano je i restaurirano oko 15 hiljada listova stare i retke bibliotečke građe i gotovo 1000 jedinica neknjiževne građe uključujući i fond manastira Hilandar” rekao je Blašković i dodao da je rešen dugogodišnji problem neadekvatnog smeštaja obaveznog primerka NUB „Ivo Andrić” iz Prištine.

Danijela Vanušić iz Ministarstva kulture i informisanja podsetila je da narodna biblioteka danas obeležava osnivanje ove temeljne nacionalne ustanove, ali i dan kada se 6. aprila 1941. godine, kao ucrtani cilj nacističke avijacije našla zgrada biblioteke.

„ Tada je naša kultura doživela knjigocid...U plamenu su nestali najvredniji rukopisi. Sa jedne strane dalekosežna, utemeljujuća kulturna zamisao, a sa druge strane destrukcija. Dva lica života i trajanja objedinjuje u svom sećanju ova velika kuća.” kazala je Vanušić.

Goran Milašinović, besednik na današnjoj manifestaciji sa prisutnima podelio je atmosferu koja vlada u bibliotekama u kojima je mnogima najlepša tišina.

„Ni na jednom drugom mestu, nema zavodljivog, karakterističnog vonja od starog papira, lepka, laka, voska, boje, memle, drveta...Nije samo piscima biblioteka najdraža ksenodohija” rekao je Milašinović.

Deo stvaralaštvainašeg znamenitog pesnika i slikara Đure Jakšića, kao i artefakti koji upućuju na žene 19. veka, sa posebnim osvrtom na one koje su obojile umetnikov pesnički i emotivni život čine izložbu „Žene u srpskom Đure jakšića” koja je otvorena u holu NBS.

Autorke izložbe su istoričarke umetnosti i bibliotekarke Ljiljana Bašić i Dragana Pantelić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak