Mesec srpske kulture i umetnosti u Londonu

Naši u svetu 27.02.2019 13:05
Mesec srpske kulture i umetnosti u Londonu


Mesec srpske kulture u Velikoj Britaniji održava se od 26. januara do 3. marta 2019. godine u organizaciji Srpskog saveta, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.Na manifestaciji učestvuju mnogobrojne srpske organizacije – Srpska pravoslavna crkva „Sveti Sava“, Srpsko društvo, Srpska biblioteka u Fulhamu, Kolo srpskih sestara, Srpski siti klub i mnoge druge organizacije koje deluju u Londonu i gradovima širom Velike Britanije.

Cilj ove manifestacije, koja se održava već punih deset godina, je promocija kulture, prosvete, srpskog jezika, umetnosti i povezivanje i stvaranje mostova kulture između engleskog i srpskog naroda.

Izvedeni su mnogobrojni programi: Svetosavske akademije, izvođenje pozorišne predstave „Ukrađena ličnost“, koncert pijaniste Aleksandra Đemanovića, predstavljanje časopisa „Artem“, prikazivanje filma Borisa Malagurskog „Kosovo momenat u civilizaciji“, predavanje „Azbukuma“ iz Novog Sada o učenju srpskog kao stranog jezika, koncert gitariste Davida Štrbca, koncert grupe „Bajaga i instruktori“, predstavljanje knjige „Uspomene iz Sibira“ Jovana Milankovića, koncert Gorana Bregovića, Na kafi sa psihoterapeutom Rialdom Sebek, Forum „Kultura u dijaspori“ itd.

Posebnu pažnju posetilaca privukao je Mini sajam knjige koji je održan 23. februara, u organizaciji Srpske biblioteke, koja uspešno postoji od 2010. godine.

Pokretač ove značajne inicijative i direktorka biblioteke Vesna Petković otvorila je ovogodišnji, peti po redu, Sajam, ističući da Biblioteka srpskih pisaca predstavlja deo kolekcije Britanske biblioteke i da osim promovisanja srpskih književnih ostvarenja organizuje Konkurs za najbolju priču i pesmu, čiji pobednici ostvaruju besplatno štampanje publikacije.

Biblioteka priređuje i predavanja o srpskoj kulturi i istoriji. Učesnici ove značajne manifestacije bili su: pesnikinja Jessica d‘ Este, genetičar Predrag Slijepčević, slavista David Noris i profesor Svetlana Matić, književnica iz Beča.

Autori su predstavili svoje najnovije knjige, nakon čega je održan okrugli sto na temu kulture i različitih uticaja na nju, sa posebnim osvrtom na srpsku kulturnu scenu u velikoj Britaniji.

U diskusiji su, pored navedenih autora, učestvovali Svetlana Mayerhofer, Sonja Besford, Marko Gašić i Nikola Čobić.

Interesantna diskusija otvorila je mnoštvo značanih pitanja, poput potrebe da se u Londonu otvori Srpski kulturni centar.

Ova značajna manifestacija završena je prikladnim koktelom, potpisivanjem knjiga i druženjem koje je potrajalo do kasnih večernjih sati.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak