Susret Donalda Trampa i Kim Džong Una, odbrojavanje počelo

RTS 27.02.2019 09:39
Susret Donalda Trampa i Kim Džong Una, odbrojavanje počelo


U Hanoju, prestonici Vijetnama, počinje drugi Samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Glavna tema biće denuklearizacija Korejskog poluostrva.Diplomatska prethodnica potrudila se da pripreme drugog susreta lidera Sjedinjenih Država i Severne Koreje prođu bez mane. Vijetnamske vlasti obećale su najviši nivo bezbednosti, a Vašington i Pjongjang su danima pre u Hanoj poslali pripadnike svojih bezbednosnih snaga.

Susret će početi kratkim razgovorima, posle čega će uslediti večera. 

Tramp je zahvalio vladi i narodu Vijetnama na srdačnoj dobrodošlici koja mu je priređena u Hanoju.

"Kim Džong Un i ja se osećamo veoma dobro što ćemo održati ovaj važan samit u Vijetnamu jer ste vi zaista dobar primer šta se događa kada pozitivno razmišljamo" rekao je Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Kim džong Un u Vijetnam je stigao luksuznim vozom mira. Njegova prethodnica, severnokorejski državni zvaničnici, izvestili su ga o razgovorima sa američkim kolegama.

Bilateralne veze obnovljene u Singapuru 

Na prvom samitu održanom u junu prošle godine u Singapuru obnovljene su bilateralne veze.

Tramp je obećao bezbednosne garancije i ukidanje sankcija Severnoj Koreji, a Kim Džong Un poručio da je čvrsto rešen da dovrši proces denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Deklaracija o miru između dve Koreje i ovog puta je visoko na agendi.

"Ne možemo očekivati da će na ovom Samitu biti postignut krajnji cilj, a to je potpuna denuklearizacija. Proces otvaranja Severne Koreje prema svetu mora da bude postepen", kažu stanovnici Hanoja.

Neki od njih pak veoma optimistično gledaju i na mirovne pregovore i na proces denuklearizacije.

A, renomirani vijetnamski slikar Doan Viet Tien počastvovan je što će njegov portret američkog predsednika biti uručen Trampu kao zvanični poklon vijetnamske vlade.

"Veoma je značajno što je Vijetnam domaćin samita. Jer, nekada komunistička država uspela je da ujedini dve strane, sever i jug. To je lekcija za Severnu Koreju", kaže ovaj umetnik.

Inspiraciju je, kako kaže, našao u načinu na koji Tramp izražava emocije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak