Dodik: Ako Kosovo uđe u UN i Republika Srpska će se pozvati na to pravo

RTV 27.02.2019 09:10
Dodik: Ako Kosovo uđe u UN i Republika Srpska će se pozvati na to pravo


Ukoliko samoproglašeno Kosovo uđe u UN, i Republika Srpska će se pozvati na to pravo, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.Ukoliko samoproglašeno Kosovo uđe u UN, i Republika Srpska će se pozvati na to pravo, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On smatra da ni Hrvati u BiH sigurno ne bi propustili tu priliku da se otcepe od BiH.

"Mislim da, ukoliko se konstelacija napravi takvom, ni Hrvati neće propustiti priliku da se i oni odvoje od BiH. Onda bi se postavilo pitanje ko bi tu ostao?", rekao je Dodik za RTS.

On je podsetio da se Republika Srpska, odmah nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, izjasnila odlukom Narodne skupštine da će, ukoliko Kosovo uđe u UN, i Srpska imati pravo da se odvoji od BiH.

"To piše u našoj rezoluciji od pre 10 godina", rekao je Dodik i dodao da je takav scenario - odvajanja od BiH političkom voljom naroda, zamisliv bez rata.

Kako je naveo, sada to ne žele Bošnjaci, ali će vremenom shvatiti da je i za njih najbolje da imaju teritoriju kojom perspektivno mogu da upravljaju i vrše vlast.

Prema njegovim rečima, Kosovo je svesrpsko pitanje.

"U državnom smislu to je pitanje Srbije, ali u smislu nacionalnog poimanja i doživljaja tog pitanja, to je svesrpsko pitanje", rekao je Dodik i istakao da nema Srbina koji nema stav o pitanju Kosova i Metohije.

"Odvojićemo se od BiH ako se promeni ime Republika Srpska"

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska sprovesti referendum i odvojiti se od BiH, ukoliko inicijativa SDA za promenu imena dođe u Ustavni sud BiH.

"Ako inicijativa dođe pred Ustavni sud mi smo se složili, i vlast i opozicija i rekli smo da ćemo preduzeti mere o utvrđivanju našeg statusa. Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, mi ćemo preduzeti mere, sprovesti referendum i odvojiti se od BiH", rekao je Dodik za RTS.

On je kazao da bi u tom slučaju bilo napada sa Zapada, ali da postoje zemlje koji bi to podržale.

"Izračunali smo najmanje 10 zemalja koje bi podržale naš status", rekao je Dodik i dodao da ako traže da se nešto doda u naziv Republike Srpske, samo se može dodati termin "Zapadna Srbija".

Kako je rekao, razgovarati sa SAD ne znači prihvatiti njihove politike.

"Ja sam veoma jasno odgovorio Izetbegoviću vezano za inicijativu da bude izvršena promena naziva Republike Srpske. Možemo mi, ako već traže da se nešto doda, dodati Republika Srpska - Zapadna Srbija, jer je to nešto što bi ljudi u Srpskoj prihvatili", rekao je Dodik.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Dodik je rekao da poštuje stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji razume situaciju u BiH i koji ističe da poštuje integritet i celovitost BiH i sve što dogovore dva entiteta i tri naroda.

On je rekao, govoreći o formiranju Saveta ministara, da su i Srbi i Hrvati izabrali svoje predstavnike, da je Republika Srpska odavno formirala vlast, da su Hrvati izabrali svoje predstavnike, ali da se bošnjačka strana ne konsoliduje.

"Uopšte nisam bez razmišljanja da se to namerno čini kako bi se sačuvala postojeća struktura na nivou Saveta ministara. Međutim, oni moraju da znaju da u ovakvoj konstalaciji neće raditi Parlament, Dom naroda, ni Predsedništvo i da rizikuju da blokiraju čitavu zemlju", rekao je Dodik.

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, čija će 27. godišnjica biti svečano obeležena u četvrtak - 28. februara u Beogradu, Dodik kaže da bi Ustav trebalo da bude ojačan, jer su u njega intervenisali visoki predstavnici koji je zapravo trebalo da sprovode Dejtonski sporazum, a ne da menjaju jedan međunarodni ugovor prilagođavajući ga nekim drugim koncepcijama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak