Lekar otkriva: 5 sigurnih znakova da vam smeta gluten

Žena 26.02.2019 21:08
Lekar otkriva: 5 sigurnih znakova da vam smeta gluten


Osim smetnji sa varenjem, postoji čitav niz atipičnih simptoma koji mogu da ukažu da patite od celijakije, a koji su na prvi pogled nepovezani i ne ukazuju na bolest koja ima veze sa crevima.Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, ističe da su glavni simptomi koji otkrivaju da vam smeta gluten probavne smetnje – gasovi, mučnina, povraćanje, retke stolice, nadutost, bolovi u stomaku, krvarenje.

- Ipak, osim ovih simptoma, mogu se javiti i neurološki poremećaji, hormonalne promene, akutne upale abdomena, umor, malaksalost, osipi i crvenilo kože. Crevna sluzokoža je organ za sebe, hormonski najaktivniji i u interakciji sa svim drugim hormonima endokrinih žlezda i zato se poremećaj ovog organa može manifestovati čitavim nizom simptoma. Potpuno isključivanje glutena iz ishrane je jedina moguća terapija, jer i minimalne čestice glutena mogu izazvati imunološku reakciju - objašnjava dr Dimitrijević.

Dakle, ako imate sledeće simptome obavezno na njih ukažite svom doktoru:

1. Promene raspoloženja

Osim što utiče na varenje, gluten utiče i na psihu. Povezuje se s promenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

2. Stalan umor

Kao posledica intolerancije na gluten javlja se hronični umor, pa i pad energije naročito nakon obroka.

3. Glavobolje i vrtoglavica

Moguće su i migrene što dokazuju i snimci mozga obolelih od celijakije. Na snimcima se vidi upala u nervnom sistemu koja najverovatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u telu.

4. Hormonalne promene

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo zbog toga menja se nivo hormona u telu što može da izazove neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

5. Svrab i osip

Kad se telo bori s glutenom koji ne može da svari, to može da uzrokuje pojavu osipa i svraba po celom telu, a najčešće po leđima i gornjem delu ruku. Ta upala je rezultat stvaranja antitela od stane imunološkog sistema, a promene na koži mogu da podsećaju na psorijazu.

Ništa na svoju ruku

Ljudi koji boluju od celijakije moraju u potpunosti da isključe gluten iz ishrane, ali bezglutenska dijeta ne koristi zdravim ljudima, pa lekari upozoravaju kako se pre prelaska na nju obavezno treba testirati i potvrditi dijagnozu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak