Kiosk 'nikao' na zelenoj površini, ali sve u skladu sa gradskim aktima

Radio 021 26.02.2019 20:38
Kiosk 'nikao' na zelenoj površini, ali sve u skladu sa gradskim aktima


Stanari Ulice Ilije Ognjanovića u centru Novog Sada poslednje sedmice začuđeni su zbog kioska koji je 'nikao' nasred zelene površine.Površina na kojoj se nalazi kiosk ograđena je betonskim kuglama, ali kugle nisu sprečile postavljanje kioska. Da situacija stanarima bude potpuno neverovatna, ovaj kiosk je postavljen u skladu sa gradskim aktima, kažu za 021 u Gradskoj upravi.
 
Novosađanin Ivica Čolaković jedan je od stanara koji su reagovali kada je kiosk, pre oko desetak dana, postavljen na zelenu površinu. Stanari su odmah kontaktirali nadležne.
 
"Na ovoj površini ranije je bilo stablo, koje je volšebno nestalo pre nekoliko meseci. Kad se tokom vikenda pojavio kiosk, zvali smo dežurne službe, ali su nam one poručile da mogu da reaguju tek od ponedeljka. Zatekli smo usput, na ulici, i jednog komunalnog policajca, koji nam je rekao da 'je ovo Srbija' i da mu je jasno o čemu se radi, ali da ne možemo da se nadamo uklanjanju kioska. Komunalna inspekcija rekla nam je da će pogledati o čemu je reč i nisu nam se više javljali, a komunalna policija nam je poručila da ne veruju da bi 'iko u centru grada nešto radio bez dozvole'", priča ovaj građanin za naš portal.
 
On dodaje da je površina u međuvremenu, preko vikenda, raskopana, što je dodatno oštetilo ionako malu površinu zelenila, a za potrebe dovođenja struje, na prelaz za slepe i invalide postavljena je omanja trafo-stanica.
 
Kako je vidljivo na terenu, ovo je trenutno neuređena zelena površina, koja je mahom zemlja. Na pitanje 021 da li je ovo javna zelena površina o kojoj mora da se vodi briga, u "Gradskom zelenilu" kažu za 021 da ovo jeste javna zelena površina, ali da su krivci za njeno uništenje zapravo građani.
 
"Do uništavanja travnjaka najčešće dolazi zbog nesavesnog ponašanja građana. Na fotografijama se vidi da je površina ugažena, a postoje i tragovi guma", kažu u Zelenilu i dodaju da jesu nadležni za rekonstrukciju uništenih travnjaka.
 
Međutim, u Gradskoj upravi za komunalne poslove kažu za 021 da je predmetni kiosk postavljen u skladu sa aktima. Naime, ovaj kiosk ima rešenje o odobrenju, a postavljen je u skladu sa elaboratom o postavljanju kioska i baraka. 
 
"Uzimajući u obzir napred navedeno, ukazujemo na to da je odobrenje za postavljanje kiosaka, između ostalih i na navedenoj lokaciji, izdato u skladu sa važećim propisima, na način propisan Odlukom o uređenju Grada Novog Sada, a u skladu sa priloženim tehničkim uslovima, izrađenim od strane Javnog preduzeća 'Urbanizam', koji sadrže urbanističke, infrastrukturne, tehničke, estetske i druge uslove za postavljanje objekta ili uređaja na javnoj površini", navode za naš portal u upravi.
 
Za Ivicu Čolakovića je nepojmljivo da se, za početak, dozvoli propadanje javne zelene površine, a da se potom ona privede drugoj nameni.
 
"Čini se da određene osobe imaju pik baš na ovu ulicu. Sećam se kad je jedva sprečeno postavljanje parkinga, a dosta stabala je iz ove ulice uklonjeno poslednjih godina. Ipak, ovo je najčudnija lokacija za kiosk koju smo videli", navodi  stanar Ilije Ognjanovića. 
 
Podsetimo, Novi Sad je dobio kioske na neobičnim lokacijama, na kojima do sada nisu bili postavljani. Za 021 je u gradskoj upravi ranije potvrđeno da svi kiosci imaju dozvole, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pojasnio je da je Grad izgubio spor protiv vlasnika, te da je mogao da bira - da isplati oko dva miliona evra ili da postavi nekada nelegalno uklonjene kioske.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak