Japanska svemirska sonda sletela na asteroid

N1info 26.02.2019 19:25
Japanska svemirska sonda sletela na asteroid


Japanska svemirska sonda nazvana po jastrebu Hayabusa 2 sletela je na asterorid udaljen više od 300 miliona kilometara od Zemlje u misiji traženja tragova o poreklu života, saopštila je u Japanska svemirska agencija.Sletanje svemirske letelice na asteroid Ryugu prečnika samo 900 metara uspelo je nakon što je prvi pokušaj u oktobru odložen jer je bilo teško odabrati mesto za sletanje na kamenitoj površini asteroida.

Japanska agencija za svemirsko istraživanje (JAXA) rekla je u petak da je Hayabusa 2 ispalio male projektile u površinu Ryugua da bi prikupio deliće za koje se naučnici nadaju da će ih svemirski brod doneti nazad na Zemlju gde će biti analizirani.

Ovo je druga japanska svemirska letelica koja je sletela na neki asteroid nakon što je Hayabusa sleteo na asteroid Itokawa u blizini Zemlje 2005. Bio je prvi koji je doneo prašinu asteroida na Zemlju, mada ne onoliko koliko se očekivalo.

Veruje se da su se asteroidi formirali na počecima solarnog sistema i naučnici kažu kako Ryugu možda sadrži organsku materiju koja je mogla da doprinese nastanku života na Zemlji.

JAXA-in plan je da Hayabusa 2 poleti s Ryugua i ponovno sleti na njega do tri puta. Lansiran je u decembru 2014. i predviđeno je da se vrati na Zemlju krajem 2020.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak