Makronova popularnost raste, podrška Žutim prslucima pada

N1info 26.02.2019 19:19
Makronova popularnost raste, podrška Žutim prslucima pada


Popularnost francuskog predsednika Emanuela Makrona popela se na nivo koji nije viđen od izbijanja protesta predvođenih pokretom 'žuti prsluci' sredinom novembra podrška pokretu pada, pokazuju rezultati ankete.Udeo ljudi koji Makrona smatraju dobrim predsednikom povećao se na 32 odsto ovog meseca, koliko je i bilo kad su protesti prvi put počeli, pokazuje anketa Odoxe.

U decembru kad su demonstranti nagrnuli kroz središte Pariza i drugih gradova razbijajući prozore i paleći automobile popularnost mu se još snizila pošto je bila na 27 odsto, najniža dosad u njegovom mandatu.

Makron se suočio s najvećim izazovom u svom mandatu - protestima koji su počeli zbog visokih troškova života i prerasli u širi pokret protiv 41-godišnjeg bivšeg investicionog bankara i njegove reforme za podsticanje poduzetništva.

Anketa pokazuje da 55 odsto ispitanika misli da bi protesti trebalo da prestanu. Prvi put otkad su počeli, jasna većina je za to da se protesti završe.

Nedeljni protesti postali su manje nasilni nakon vrhunca u decembru kad je francuski glavni grad bio poprište jednih od najgorih nereda, vandalizma i pljačke proteklih decenija.

Makronova popularnost oporavila se kad je njegova vlada obećala čvršći odgovor na nasilje demonstranata te kad je pokrenuo niz rasprava širom zemlje kako bi povećao povezanost s glasačima, posebno s ruralnim područjima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak