Kosovo opet hoće u Interpol, zahtev podnet

Mondo 26.02.2019 10:14
Kosovo opet hoće u Interpol, zahtev podnet


Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka potvrdio je u ponedeljak da su prištinske vlasti ponovo podnele zahtev za članstvo u Interpolu.RTK2 prenosi da je Zeka za program Radija Slobodna Evropa (RSE) na albanskom jeziku rekao da je zahtev podnet 31. januara ove godine.

"Interpol je takođe potvrdio da je primio zahtev Kosova. Sada postoje tehnička pitanja i politički aspekti koje Kosovo treba da uradi u skladu sa svojim diplomatskim obavezama, tako da kad se održi sednica Interpola, onda ćemo videti situaciju kako će to ići. Međutim, verujemo da će ove godine biti više angažovanja da Kosovo bude ravnopravno sa svim drugim državama i da će imati direktan pristup u Interpol", kazao je Zeka.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je prošle nedelje da je Kosovo ponovo podnelo zahtev za članstvo u Interpolu i rekao da ne razume potrebu za takvim samoubilačkim potezima.

Kosovo je do sada četiri puta podnosilo zahtev za članstvo - 2010, 2015. i 2017. godine.

Poslednji put novembru prošle godine.

Posle odluke Interpola da ne primi Kosovo u članstvo privremene prištinske institucije su donele odluku da takse za uvoz robe iz Srbije povećaju na 10 odsto, onda i na 100 odsto.

Takse do danas nisu ukinute.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak