Bura u Parizu: Francuzi bi da ukinu mame i tate?!

Novosti 25.02.2019 20:16
Bura u Parizu: Francuzi bi da ukinu mame i tate?!


Predlog zakona o školi koji uvodi nove odrednice "roditelj 1" i "roditelj 2". Vlasti pokušavaju da smire bunt predlogom da se uvede izbor "otac-majka, otac-majka"KO će biti prvi, a ko drugi roditelj? Ova hijerarhijska dilema mogla bi uskoro da se nađe pred francuskim mamama i tatama, ako predlog zakona o školi bude zadržao sporni amandman, oko koga se u francuskoj javnosti podigla velika bura.

Francuski poslanici usvojili su, u prvom od dva glasanja o predlogu zakona, amandman poslanice vladajuće stranke koji predviđa da se iz školskih formulara brišu odrednice "mama" i "tata", i umesto njih uvede "roditelj jedan" i "roditelj dva"! Zanimljivo je da je amandman usvojen i pored toga šo mu se vlada protivila.

Pristalice ove promene ističu da je dosadašnji sistem zaostao u odnosu na savremene promene u društvu. Dete danas može da ima dve mame ili dvojicu tata, što proističe iz mogućnosti sklapanja istopolnih brakova. A ima i dosta jednoroditeljskih porodica, u vreme kada su razvodi veoma česta pojava.

Protivnici ovakvih promena, međutim, ističu da se radi o apsolutnoj dehumanizaciji i nepoštovanju tradicionalnih porodičnih vrednosti. Postavlja se i pitanje ko će pristati da bude "važniji", a ko manje važan roditelj prilikom potpisivanja dozvola za dečji izlazak u bioskop ili overe đačkih knjižica.

Pokušavajući da smiri situaciju, ministar obrazovanja i omladine Žan-Mišel Blanke je poručio da u školi svako dete treba da se oseća dobro, bez obzira na strukturu porodice iz koje dolazi. Ipak, priznao je da formulacije "roditelj jedan" i "roditelj dva" nisu idealan izbor i da stvaraju dosta problema.

Francuski sistem glasanja je takav da se o predlogu zakona najpre izjašnjavaju poslanici, potom senatori, pa se vraća na izglasavanje u skupštini. U međuvremenu, vlasti predlažu da se, posle prašine koja se podigla, uvedu izmene novim amandmanom, tako šo bi se umesto "roditelj jedan" i "roditelj dva" uvela kućišta "otac - majka, otac - majka", pa bi deca i roditelji sami precrtavali i birali u kombinaciji šta im više odgovara!

To je dovelo do novih polemika, naročito među onima koji su se već protivili dozvoli sklapanja istopolnih brakova, što je svojevremeno dovelo do velikih manifestacija u okviru kojih je na ulicama protestovalo više od milion ljudi.

MUKE S FORMULOM

Da bi ublažio polemiku, ministar Blanke ističe da pojam oca i majke neće biti ukinut u školskim formularima, ali i da svi moraju da budu zadovoljni kada ih budu popunjavali. Očigledno je da će morati još da se poradi na dobroj formuli. Da li će novo slovo zakona iznedriti olakšicu, uvredljiv upitnik ili neslanu šalu rangiranjem važnosti roditelja, pitanja su koja u Francuskoj tek treba da dobiju odgovor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak