Samsung QLED 8K: Kako je budućnost već stigla na televizore

Blic 25.02.2019 15:23
Samsung QLED 8K: Kako je budućnost već stigla na televizore


Mnogi se pitaju može li ljudsko oko uopšte da uoči razliku između HD i 4K na ekranu televizora. Kada se u jednačinu umeša 8K onda se pojavi još više znakova pitanja, ali svi nestaju kada stanete ispred Samsung QLED 8K.Četiri puta više piksela nego kod već ionako odličnih 4K uređaja uz savršeno osvetljenje novi Samsung QLED donosi realnu 8K rezoluciju koja doslovce oživljava slike rezolucije 8K i čini ih realnim. U to smo se uverili testirajući novi televizor korejske kompanije.
Samsung QLED 8K: Kako je budućnost već stigla na televizore

Kada je dizajn u pitanju Samsung se, sa pravom, odlučio na jedan minimalistički koncept. Sa prednje strane ekran ide od ivice do ivice, bezel gotovo da ne postoji, a tu je samo jedan konektor odnosno „nevidljiva“ konekcija kako su je u Samsungu nazvali.

Samsung QLED 8K se napaja sztujom koz konektor koji nije fizički povezan sa televizorom
Samsung QLED 8K se napaja sztujom koz konektor koji nije fizički povezan sa televizorom

Ona ima u sebi optički kabl i napajanje iz jednog slobodnog kabla. To znači da tu „kutiju“ možete postaviti gde god želite, ne mora ni da bude blizu televizora iz kog ne izlazi, niti ulazi, bilo kakv kabl, pa čak ni onaj koji ide u struju. Konektor ima HDMI inpute kako bi podržao High Dynamic Range (HDR), Wide Colour Gamut (Rec.2020) i HDCP 2.2 što znači da podržava 4K. Tu su i tri USB porta, satelit tjuner, optički digitalni autut, LAN port kao i ugraženi Wi-Fi.

Sam panel je vrlo elegantan sa 5 milimeteara širokom linijim koja ide od preko svih strana i vrha televizora a za Q900R korišćen je LED LCD panel.
Samsung QLED 8K: Kako je budućnost već stigla na televizore 

Upravlja se uz pomoć Samsungovog One Remote, malog metalnog, takođe minimalistički dizajniranog daljinca. On je veoma lagan, prijatan za držanje i jednostavan za korišćenje u svakodnevnom upravljanju televizorom.

Funkcionalnost je nešto čega su se od starta držali u Samsungu i to što oVaj televizor u sebi sadrži neke od najnaprednijih tehnoliških funkcija nikako nije značilo da će maksimalno zakomplikovati njegovo koriščenje. Čak i suprotno. Kod Q900R je postavljen isti Smart TV sistem kao kod prethodnog modela sa sasvim dovoljno "snage" da savlada i po nekoliko zadataka stovremeno poput, na primer, prebacivanja sa aplikacija na 4K HDR playback, a sve bez pauze i bagova. Home ekran nudi korisniku brojne aplikacije, klasične TV kanale, opcije za setings... Samo pokretanje je vrlo intuitivno i omogućava pristup brojnim funkcijama poput notifikacija, izvora, pretrage, aplikacija, galerije, internetu kao i ambijentalni režim (Ambient Mode), posebno zanimljivoj opciji. Ukoliko izaberete ovu funkciju imate mogućnost da uklopite uređaj u okruženje vašeg životnog prostora i kada je isključen. Umesto crnog ekrana tada možete da imate različite fotografije ili pozadinu koja se slaže sa enterijerom.

Ono što je mnogo bitnije jeste kvalitet slike. Da bi se došlo do 8K, Samsung Q900R uvodi Realnu 8K Rezoluciju koja postiže osvetljenje od 4.000 nit jedinica – standard koji se može naći u većini filmskih studija. Ova karakteristika omogućava TV uređajima da proizvedu četiri puta više piksela u odnosu na 4K UHD TV i 16 puta više piksela u odnosu na pun HD TV. Q HDR 8K koji podržava HDR (High Dynamic Range) 10+ tehnologiju, ili tehnologiju promenljivog opsega slikanja, dovodi nivo osvetljenja ekrana na optimalni nivo i proizvodi boje i sliku savršene čistoće, što je i bila namera dizajnera.

Televizor radi na tehnologiji zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji 
Televizor radi na tehnologiji zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji

8K AI Upscaling tehnologija koja se bazira na veštačkoj inteligenciji, takođe, dolazi sa slikom i zvukom čiji je kvalitet u nivou 8K, bez obzira na originalni izvor kvaliteta ili originalni format. Bilo da korisnik gleda sadržaj kroz streaming uslugu, set-top box uređaj, HDMI, USB ili čak preslikavanje (mirroring) ekrana mobilnog uređaja, Kvantum Procesor 8K prepoznaje i obogaćuje sadržaj omogućivši mu emitovanje u 8K kvalitetu.

Ono što Q900R još nudi jeste niz novih funkcija koji potpuno menja način na koji ćemo televizore koristiti u budučnosti. Na primer, TV uređaj prepoznaje i analizira uređaje za zabavu kao što su audio uređaji konektovani putem optičkog kabla sa One Remote daljinskom funkcijom, zatim automatsko prebacivanje izvora slike i audio izlaza TV uređaja za optimalno iskustvo gledanja.

Inače, ovaj televizor je dostupan na četiri ultra velika ekrana (65”, 75”, 82” i 85”) i kako se bude razvijao i 8K sadržaj njihov kapacitet će maksimalno biti iskorišćen.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak