Pet mera protiv „divljih” taksista

Politika 25.02.2019 14:06
Pet mera protiv „divljih” taksista


Vladina Radna grupa za analizu i davanje predloga u vezi za primenom propisa u oblasti taksi prevoza, na nedavnom sastanku usvojila pet mera u borbi protiv sive ekonomije i za još bolje poštovanje zakona, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Saopštenje je, kako se navodi, objavljeno povodom proizvoljnih, netačnih i lažnih informacija koje su u medijima iznela pojedina udruženja, povodom nedavnog sastanka Radne grupe.

Sastanak vladine Radne grupe održan je 22. februara u prostorijama Vlade Republike Srbije i njim je predsedavala potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

„Cilj ovog sastanka bio je praćenje sprovođenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i drugih zakona čije se odredbe neposredno reflektuju na transport, uz donošenje mera za sprečavanje sive ekonomije u oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, kao sastavnog dela strategije Vlade Republike Srbije u borbi protiv sive ekonomije”, dodaje se u saopštenju.

Osim pozvanih svih članova radne grupe, od kojih se neki članovi i pored potvrde prisustva nisu odazvali, sastanku su prisustvovali i: Danijela Vazura, državni sekretar u Ministarstvu finanasija; Jovan Ćosić, pomoćnik ministra pravde, Saša Stojanović, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Zoran Ilić, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Miroslav Knežević, državni sekretar Ministarstva trgovine; Vera Božić Trefalt, pomoćnik ministra trgovine; Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda; Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu; predstavnici Poreske uprave Srbije Snežana Milošević, Snežana Lojaničić, Jovanka Perišić; Ivan Divac, sekretar Komunalne policije grada Beograda; Sonja Podunavac, sekretar za inspekcijske poslove grada Beograda; predstavnici taksi udruženja Aleksandar Bjelić, Boško Vukojević i Vlado Bulatović.

U cilju suzbijanja sive ekonomije u ovoj oblasti, zaštite investicija, sigurnosti poslovanja legalnih privrednih subjekata, bezbednosti i sigurnosti prevoza putnika u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Radna grupa Vlade Republike Srbije jednoglasno je usvojila sledećih pet mera:

Prva mera je da će Uprava Grada Beograda u roku od sedam dana formirati operativne timove na nivou jedinica lokalne samouprave od predstavnika kriminalističke policije, odeljenja za privredni ili visokotehnološki kriminal, poreske uprave i poreske policije, saobraćajne inspekcije, komunalne policije, upravne inspekcije i predstavnika Ministarstva. Cilj ovih timova je priprema i usvajanje akcionog plana, sa jasnim ciljem i indikatorima za utvrđivanje pojave nelegalnog prevoza, planiranje akcija i sprovođenje kontrola sa ciljem podnošenja krivičnih prijava, prijava za privredne prestupe, prekršajnih prijava, uz prethodnu procenu koji postupak je najbolje pokrenuti, vodeći računa o propisanim sankcijama, radi postizanja najboljeg efekta za suzbijanje ove štetne pojave.

Druga mera je da Sekretarijati grada Beograda za javni prevoz, inspekcijske poslove, komunalnu policiju i policijska uprava za Beograd dosledno i kontinuirano primenjuju Zakon o prevozu putnika, sa posebnim akcentom na primenu čl. 92, uz podnošenje krivičnih i prekršajnih prijava, kao i prijava za privredni prestup.

Previđa se da inspektori Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda, u saradnji sa komunalnom policijom i uz asistenciju MUP-a, vršiće stalni inspekcijski nadzor sa stalnim korišćenjem instituta anonimnog korisnika - „prikriveni putnik” iz čl. 147 stav 1. tačka 11, Zakona o prevozu putnika.

Odeljenje MUP-a za visokotehnološki kriminal, Poreska uprava grada Beograda, upravni inspektori ministarstva lokalne i državne samouprave i republički inspektori Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture radiće na utvrđivanju zloupotreba pravne forme udruženja građana, za nezakonite ili prevarne svrhe, usled obavljanja komercijalnih delatnosti, suprotno ciljevima osnivanja udruženja i ostvarivanju aktivnosti suprotno zakonu (u ovom slučaju Zakona o prevozu putnika) propisanih odredbama čl. 73 stav 1. tačka 1 Zakona o udruženjima, kontrole tokova novca, izmirenja poreskih obaveza i protivzakonitih isplata članovima udruženja i raspolaganjem sredstvima udruženja.

Kako se navodi, peta mera je da tržišni inspektori Ministarstva trgovine imaju obavezu na kontrolišu primenu Zakona o oglašavanju, kojim se u članu 7 zabranjuje svako oglašavanje delatnosti za koju oglašivač ne poseduje saglasnost, dozvolu ili drugi odgovarajući akt nadležnog organa.

U saopštenju se ističe da sve ove mere imaju samo jedan cilj, a to je dosledna primena usvojenih zakona od strane Narodne skupštine Republike Srbije, kao i dalje suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog obavljanja delatnosti u svim oblastima u Srbiji, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak