Svaki drugi stanovnik Crne Gore ne želi da radi

Politika 25.02.2019 14:05
Svaki drugi stanovnik Crne Gore ne želi da radi


Crna Gora je zemlja sa najvećom stopom neaktivnosti u EU i šire”, tvrdi direktorka zavoda za statistikuDirektorka Monstata (zavoda za statistiku) u Crnoj Gori Gordana Radojević, izjavila je da brine podatak da je u proseku neaktivno 45 odsto populacije starosti od 15 do 64 godina, odnosno da taj deo stanovništva ništa ne radi i ne želi da traži posao.

Radojević je za podgorički Dan rekla da taj deo stanovništva ne bi prihvatio posao i kada bi im bio ponuđen, prenosi KdM.

„Svakako da je određeni procenat neaktivnosti neizbežan, posebno za mlađu populaciju koja studira, usavršava se... Međutim, i pored toga, Crna Gora je zemlja sa najvećom stopom neaktivnosti u EU i šire”, rekla je Radojević.

Ona je, govoreći o privrednom rastu te zemlje, rekla da se rast ekonomske aktivnosti ne oseća u praksi, o čemu svedoči evropska statistika.

„2013. godine dohodak 20 procenata stanovništva sa najvećim dohotkom bio je 8,5 puta veći od dohotka 20 procenata stanovništva sa najnižim dohotkom, dok je 2017. godine dohodak 20 odsto stanovništva sa najvećim dohotkom bio 7,6 puta veći od dohotka 20 odsto stanovništva sa najnižim dohotkom”, rekla je Radojević.

Upitana da li strukture vlasti utiču na Monstat da sliku nekada predstavi boljom nego što ona realno jeste, Radojevićeva kaže da je Zakonom o zvaničnoj statistici, koji se primjenjuje u svim članicama EU, obezbeđen mehanizam da zvanična statistika bude nezavisna od Vlade, političkih, regulatornih, upravnih i drugih institucija, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak