Smena na čelu Kliničkog centra Vojvodine bez objašnjenja

Politika 25.02.2019 14:03
Smena na čelu Kliničkog centra Vojvodine bez objašnjenja


Profesor dr Petar Slankamenac je iznenada u tišini, gotovo uoči penzionisanja, podneo ostavku, a v. d. direktora sledećih šest meseci biće dr Edita StokićKlinički centar Vojvodine ima novog vršioca dužnosti direktora, pošto je profesor dr Petar Slankamenac iznenada podneo ostavku pokrajinskoj vladi. Ostavka je stigla pred, kako se nezvanično pominje, njegov skorašnji odlazak u penziju. Na taj način, posle višemesečnog ustezanja vojvođanske vlade da se izjasni o smeni Slankamenca, završen je slučaj sukoba interesa u kome se on našao kada je zaposlio svoju ćerku u KCV-u.

Na čelo Kliničkog centra, kao v. d. direktor, za narednih šest meseci, imenovana je profesorka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Edita Stokić, specijalista interne medicine – endokrinolog. Ona je dosad bila pomoćnik direktora KCV-a za zdravstvenu delatnost.

Mada je ova zdravstvena ustanova jedna od najvećih i najznačajnijih kod nas, pokrajinska vlada nije transparentno prikazala promenu na čelu KCV-a. Rešenja o razrešenju i o imenovanju nisu objavljena ni na sajtu pokrajinske vlade, niti na sajtu KCV-a. Vest je mogla biti potvrđena samo na pisani zahtev sekretarijatu za zdravstvo, pa se tako saznalo da je o promenama odlučeno na sednici vlade 20. februara.

Smenu Slankamenca je preporučila Agencija za borbu protiv korupcije jer je utvrdila da je 2017. godine u KCV-u zaposlio svoju ćerku, izabranu među 126 kandidata koji su ispunjavali uslove konkursa, a da o sukobu interesa nije obavestio antikorupcijsku agenciju.

Mera javnog objavljivanja preporuke za njegovo razrešenje izrečena je u maju prošle godine. Iz tog rešenja se saznaje i da je reč o zaposlenju na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom, na mestu lekara opšte prakse na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCV-a.

Na istoj sednici pokrajinske vlade 20. februara došlo je i do smene i na čelu Dečje bolnice u Novom Sadu. Jadranka Jovanović Privrodski razrešena je dužnosti direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, a na šest meseci je imenovana Jelena Antić, specijalista dečje hirurgije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak