Politička bitka za 'Turski tok'

Politika 25.02.2019 13:59
Politička bitka za 'Turski tok'


Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, još jednom upozorio da će gradnja ovog gasovoda biti samo uz čvrste garancije EURusiji su potrebne čvrste garancije Evropske komisije za izgradnju tranzitne linije gasovoda „Turski tok”. Projekat napreduje po planu i razmatra se opcija za produžetak kopnene linije ovog gasovoda u evropskom pravcu, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, prenosi Tas.

– S obzirom na tužne lekcije povezane sa „Južnim tokom” čvrste pravne garancije Evropske komisije su svakako potrebne – objasnio je Lavrov.

Imajući u vidu prošlonedeljnu vest da su Bugari suspendovali tender za izgradnju ovog gasovoda do granice s Srbijom, zbog kako je rečeno žalbe jedne domaće firme na uslove javne nabavke, a pre toga i pokušaja Majka Pompea, američkog državnog sekretara da odvrati Mađarsku od davanja podrške gradnji ovog gasovoda, jasno je da će još mnogo strpljenja i političke volje biti potrebno da bi se „Turski tok” konačno i realizovao.

Srećko Đukić, stručnjak za energetiku, podseća da se situacija ponavlja jer su Bugari razlog propadanja „Južnog toka” a sada je opet kod njih zapelo.

Izjava Lavrova je krajnje dobronamerna i treba je ozbiljno shvatiti, jer je nemoguće graditi gasovod kroz Srbiju, bez svih prethodnih radnji koje su za sada izostale. A to je upravo ovo što ruski ministar kaže.

– Potrebno je pre svega izdejstvovati nedvosmislenu političku podršku Brisela i Vašingtona. Podrška zvanično do sada nije data ni Srbiji, ni Mađarskoj, ni Bugarskoj, ni odvojeno ni zajedno za celu trasu a bez Bugara gasovoda nema – ističe Đukić.

Iako su srpski zvaničnici i posle mišljenja, koje je dala Energetska zajednica, da Srbija mora da pristane da i treću kompaniju uvede u transport gasa preko „Turskog toka”, izjavljivali da će se gasovod graditi, pre bi se moglo reći da na ovom projektu sada sve stoji.

– Biće dobro ako to ne bude trajno. Potrebno je bilo prvo ubediti SAD i Brisel kolika je potreba ovog dela Evrope za gasom, te da alternative ruskoj sirovini stvarno nema. Oni „Turski tok” doživljavaju kao još jedan ruski strateški projekat koji bezbednosno prkosi Evropi, a koji ovog puta s juga Evrope guraju Bugari i Mađarska zajedno s nama – objašnjava naš sagovornik.

On još dodaje da nam, dok ne bude te političke volje, ne pomaže mnogo ni mišljenje Energetske zajednice o pravnoj i drugoj usaglašenosti „Turskog toka” s trećim energetskim paketom i drugim pravilima EU, koja na našem delu ionako nisu usaglašena.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, slaže se da gasovod apsolutno zavisi od političke volje Zapada i dodaje da je interesantno da se prvi čovek Mađarske posle posete američkog državnog sekretara nije zvanično oglasio i rekao: Mi gradimo „Turski tok”.

Osim toga vidimo pod kojim uslovima je i Nemačka nastavila da gradi „Severni tok 2” tek pošto je Angela Merkel obećala Amerikancima da će graditi terminal za tečni prirodni gas – kaže Vuletić.

Najgore od svega je što će se odugovlačenjem celog ovog postupka odlagati i početak gradnje gasne elektrane u Pančevu, koja bi trebalo da proizvodi i struju i toplotnu energiju, za šta je potrebno dovesti gas u Srbiju.

Ne treba zaboraviti ni da je prvi čovek Rusije, prilikom poslednje posete Srbiji, obećao gasa koliko hoćemo ali nas je uputio da pre toga s Evropskom unijom dobijemo tu gasnu bitku, zaključuje Vuletić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak