Protesti širom Rumunije: 'Pravda, ne korupcija'

Politika 25.02.2019 13:48
Protesti širom Rumunije: 'Pravda, ne korupcija'


Na hiljade Rumuna izašlo je na ulice Bukurešta i drugih gradova u znak protesta zbog ukaza vlade kojim se, prema tvrdnjama kritičara, ugrožava nezavisnost tužilaštva i slabi borba protiv korupcije.Ispred zgrade vlade u Bukureštu okupilo se oko 7.000 ljudi.

„Pravda, ne korupcija”, „Sudije, ne odustajte”, „Sramota”, uzvikivali su okupljeni demonstranti koji su blokirali saobraćaj.

Protesti su održani i u drugim većim gradovima - Klužu, Jašiju i Temišvaru, a demonstranti su uzvikivali slogane protiv vladajuće koalicije, podržavajući sudije i tužilaštvo.

Vlada premijerke Vjorike Dančile je prošlog utorka usvojila zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja generalnog tužioca, a dodatna ovlašćenja dobija novouspostavljeno telo.

Evropska komisija i američki Stejt department upozorili su da izmene zakona o pravosuđu ugrožavaju nezavisnost pravosuđa, podseća Rojters.

Rumunski tužioci su saopštili da će „iznenadne izmene Zakona o pravosuđu kroz hitni dekret, a bez konsultacija s Vrhovnim savetom sudstva i drugim telima imati veliki uticaj na mogućnost svih tužilaštva da obavljaju svoju ustavnu dužnost”.

Vladin dekret, koji je predložio ministar pravde Tudorel Toader, menja način na koji se biraju glavni tužioci i uklanja većinu nadzornih tela zaduženih za opštinske sudove.

Kritičari smatraju da dekret ima za cilj da zastraši sudije i tužioce.

Rojters podseća da Rumuniju redovno rangiraju kao jednu od najkorumpiranijih država EU, a Brisel je uveo posebne kontrolne mere toj državi otkad se priključila tom bloku 2007. godine, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak