Veliki radovi na Kalemegdanu: Obnova mosta kod Sahat kapije i Velikih stepenica

Blic 24.02.2019 22:05
Veliki radovi na Kalemegdanu: Obnova mosta kod Sahat kapije i Velikih stepenica


Sanacija mosta ispred kompleksa Sahat kapije, kao i rekonstrukcija Velikog stepeništa na Kalemegdanu trebalo bi da počnu u martu, najavljuju iz JP "Beogradska tvrđava"."Blic" je početkom novembra 2018. godine pisao zabrinjavajućem stanju u kom se Beogradska tvrđava nalazi i raspisivanju konkursa za izvođenje radova. Obnove izlomljenih proča i dotrajalog drvenog mosta bile su odlagane zbog nedostatka novca.

Međutim, prema najavama čelnika JP "Beogradska tvrđava" i zaključenim ugovorima, radovi bi trebalo da počnu početkom marta, kada vremenski uslovi to budu dozvolili i trebalo bi da traju oko 120 dana.

- Krajem prošle godine zaključen je ugovor o izvođenju radova sanacije mosta ispred kompleksa Sahat kapije na ulazu u Gornji grad, ugovorne vrednosti od 4.594.540 dinara. Vršiće se radovi na obnovi, rekonstrukciji, konzervaciji i restauraciji mosta - kažu za "Blic" iz "Beogradske tvrđave".

Sahat kula 
Sahat kula

Konstrukcija mosta izvedena je prema projektnoj dokumentaciji izrađenoj još 1987. godine na Arhitektonskom fakultetu.

- Po ojačanju čelične konstrukcije, a pre montaže poda i ograde, predviđeno je da se uradi i antikorozivna zaštita - dodaju iz "Beogradske tvrđave".

Takođe, početkom decembra 2018. godine doneta je odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku izvođenja radova rekonstrukcije, konzervacije i restauracije dela Savskog šetališta od Velikog stepeništa ka ravelinu Kralj kapije. Ugovorena vrednost radova za prvu fazu sanacije Velikog stepeništa je 14.450.521 dinar.

Veliko stepenište 
Veliko stepenište

- U prvoj fazi izvođenja radova na Velikom stepeništu projektom je planirano da se demontiraju svi stepenici od kamena kao i obloge podesta, da se ukloni cementna košuljica od betonske konstrukcije, da se skine ograda stepeništa, a kamen treba očistiti od veziva i rđe - kažu za "Blic" iz JP "Beogradska tvrđava".

Kako je planirano, umesto oštećenih delova kamene ograde biće nabavljeni novi i obrađeni po uzoru na originalne, a svi radovi će, dodaju u ovom preduzeću, biti obavljani pod nadzorom konzervatora i arheologa.

- Za ovu godinu najavljena je i restauracija bedema tvrđave, sređivanje mostova kod Karađorđeve, Despotove i Zindan kapije. Pored toga očekuje nas i sređivanje 19.000 kvadratnih metara oštećenih trasa - najavljuju u "Beogradska tvrđava".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak