Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'

NSPM 23.02.2019 22:33
Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'


Okupljanje učesnika dvanaestog protesta “1 od 5 miliona” počelo je na platou ispred Filozofskog fakulteta.Dvanaesti protest “1 od 5 miliona” počeo je okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su građani krenuli u protestnu šetnju.

Oni su Uzun Mirkovom ulicom stigli do Pariske, a potom skrenuli u Ulicu kneza Sime Markovića, zatim u Brankovu, da bi kod Terazijskog tunela napravili bakljadu.

U tunelu, koji su nazvali "tunel laži Aleksandra Vučića" izlepili su plakate sa njegovim izjavama, a potom se uputili ka Svetogorskoj ulici.

Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'

"Tunel Aleksandra Vučića" - tunel laži

Pod parolom „Tunel laži“, uz hiljade okupljenih građana na platou ispred Filozofskog fakulteta, počeo je dvanaesti protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu.

Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'

Tema večerašnjeg okupljanja je „tunel laži“ odnosno, kako je ranije najavljeno, „sve laži aktuelnog režima i predsednika Aleksandra Vučića“ pa je zbog toga centralno mesto protestne rute terazijski tunel kroz koji su demonstranti prošli u svojoj šetnji. 

Demonstranti su se večeras kretali maršrutom koja do sada nije oprobana na ovim protestima.

Ove subote, građani su prošetali drugačijom trasom od uobičajene, pa je tako protestna kolona prošla sledećim ulicama: Uzun Mirkova – Pariska – Kneza Sime Markovića – Pop Lukina – Brankova – Terazijski tunel – Svetogorska – Takovska, a potom će proći pored zgrade RTS-a i Narodne skupštine i završiti kod REM-a.

Završen je još jedan građanski protest protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod parolom "Jedan od pet miliona". Okupljenima su se obratili predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, psiholog dr Žarko Trebješanin i predstavnica Asocijacije nezavisnih odbornika Dragana Rakić.

- Dobro veče, časna i hrabra Srbijo. Zdravstveni radnici su odlučili da podrže mirne proteste jer smo nezadovoljni statusom i položajem, i uslovima u kojima lečimo ljude. Svima smo se obraćali, ali niko nije odgovorio. Moje poštovanje hrabroj i časnoj Srbiji koja je izašla na ulice. Preti nam propast sistema, a napuštanje Srbije nije više stvar principa trbuhom za kruhom, već je razlog bahatost i bezobrazluk sa kojima smo suočeni. Tome se mora stati na put - rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koji se prvi obratio okupljenima.

Reč je potom uzela potpredsednica DS Dragana Rakić.

- Donosim vesti sa političkog fronta, danas su svi odbornici formirali Asocijaciju i nas 680 je to potpisalo. Štiteći naše lokalne samouprave, štitimo celu Srbiju. Mi smo udruženje slobodnih građana, želimo da živimo u slobodi. Rekli smo ne kršenju zakona i gašenju slobode. Mi se nismo sklonili, savili ni prodali. Mi smo rekli ne mafiji, strahu, nasilju, ludilu...- rekla je ona.

Dragana Rakić je rekla da je danas formirana Asocijacija slobodnih odbornika. Ona je podsetila da su odbornici bili od samog početka pod pritiskom SNS, da je do prekomponavanja vlasti došlo pritiscima, ucenama i pretnjama. Oni koji su rekli ne, do danas su mnogo toga pretrpeli, dodala je, navodeći da su bili izloženi pretnjama, pritiscima, ucenama, fizičkim maltretiranjima, pretnjama otkazima, medijskom linču...

"Večeras je sa vama 687 odbornika koji su rekli "ne" Vučićevoj diktaturi", navela je. Kolika je cena toga, svako od nas zna, pogotovo oni koji dolaze iz malih sredina, jer je Srbija puna "malih Vučića", istakla je.

- Molim vas, ne nasedajte na laž da su svi političari isti. Ima nas koji verujemo drugačije, koji nećemo odustati, jer sloboda nema cenu. Ni politike nisu iste, dela su ono što se pamti, a nedela ono što se kažnjava, dodala je.

Psiholog dr Žarko Trebješanin je rekao, na protestu Jedan od pet miliona u Beogradu, da predsednika Aleksandara Vučića može da zameni bilo ko ko je sposoban da uspešno vodi državu u interesu svih, a ne samo u ličnom. Ne treba nam novi Vučić, Milošević, novi Broz - svi apsolutisti su isti, rekao je dodajući da je narodu dozlogrdio kult vođa.

Dr Trebješanin je rekao da danas sa svih strana stižu zahtevi za ostavkom Aleksandra Vučića, a istovremeno čuje se i pitanje ko će da ga zameni, ko je taj ko može njega da probedi, "kao da nam treba Supermen". "Ovo pitanje je promašeno, izgovaraju ga zaplašeni ljudi, ne shvatajući da je ono namerno podmetnuto. To pokazuje podanički mentalitet... Nama ne treba neki veliki vođa, veliki tata koji će, tobože, da nas štiti i vodi za ruku", poručio je Trebješanin okupljenima.

Odgovor na to pitanje je - ko može da ga zameni je bilo ko, samo ako je sposoban da uspešno vodi državu u interesu svih, a ne samo u svom, ličnom interesu, naveo je. "Nije bitan vođa, bitan je delotovoran sistem, koji je u službi građana. Ne treba nam novi Vučić, Milošević, novi Broz - svi apsolutisti su isti... Mi ne želimo da sjaše Kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše! Upravo smo na ulici, jer nam je dozlogrdio kult vođe", rekao je psiholog.

On dodaje da su građanima Srbije, umesto svemoćnog pojedinca, potrebne moćne, ugledne institucije i efikasni mehanizmi sprečavanja samovolje vlasti, a da nam je umesto mišljenja jednog čoveka potrebna vladavina prava.

Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'

Živimo u izopačenom društvu, gde su uspostavljene naopake vrednosti, gde umesto kulture ovde vlada nekultura i primitivizam, po uzoru najgoreg, najnečovečnijeg rijaliti programa, koji je postao simbol beščašća, moralnog i duhovnog sunovrata Srbije, istakao je psiholog.

Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'

Jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti je izgradnja građanske svesti, rekao je Trebješanin i dodao da mora da se razvije racionalno i kritičko mišljenje, argumentovano zastupanje ličnog stanovništva, poštovanje ličnosti i mišljenja oponenata - dakle, razvijanje kulture dijaloga i tolerancije, jer to je, kako je istakao, najveći temelj demokratskog društva i odbrana od autokratskih tendencija.

Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'

Podsetimo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su se dopunjavali.

Zatraženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama, i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim gradovima u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Kraljevo.

Proteste "Jedan od pet miliona" podržao je određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika, advokata, Sindikat lekara i farmaceuta...

Građani su na prošlonedeljnom protestu mogli da potpisuju "Sporazum sa narodom", koji su predstavnici 34 opozicione političke organizacije potpisali, a svojim potpisom garantovali su njegovo sprovođenje. Sporazum sa narodom, kako poručuje opozicija, nije koalicioni sporazum već most između građana na protestima i već postojećih ideja političkih stranaka i organizacija.

Kako su krenuli protesti?

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Više desetina hiljada demonstranata na ulicama Beograda: Terazijski tunel prozvan 'tunelom laži Aleksandra Vučića'

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak