Čaba Der: Srbin sa najviše crvenih poternica

Blic 24.02.2019 19:11
Čaba Der: Srbin sa najviše crvenih poternica


Za plaćenikom Čabom Derom (39) trenutno zbog ubistava tragaju policije tri zemlje: Srbije, Mađarske i Holandije, ali je pitanje koliko je ljudi, i to po nalogu, likvidirao ovaj Čantaviranin u protekle dve godine, od kada je pušten iz zatvora posle izdržane kazne zbog egzekucije Branislava Jelačića.Likvidacije za koje je za sada osumnjičen počinio je za malo više od pet meseci, i to u različitim delovima Evrope, i trenutno je državljanin Srbije koji ima najviše crvenih poternica, posle narko-bosa Zorana Jakšića, koji je u zatvoru u Peruu zbog trgovine drogom i ubistava.

- Izrastao je u ozbiljnog plaćenika, o čemu svedoči njegova karijera po izlasku iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Angažuju ga kriminalni klanovi širom Balkana da eliminiše nepoželjne, jer je verovatno i za ubistvo u Ivana Serdarušića u Holandiji, naređenje stiglo iz Hrvatske, odakle je žrtva poreklom. Uz to, Derovo znanje mađarskog jezika, kao i to što njegov rodni kraj gravitira ka Mađarskoj, pogodan je i tamošnjim kriminalnim grupama da ga vrbuju da za njih odradi najprljavije poslove - kaže sagovornik "Blica" blizak bezbednosnim službama.

Upravo ta razgranata poslovna mreža širom Balkana, pretpostavlja se, omogućava Čabi Deru i da se posle likvidacije mete sakrije.

- U prvom mahu se sumnjalo da će ga organizator poslednje likvidacije, Nebojše Markovića u Beogradu, možda eliminisao da ga ukoliko padne ne razotkrije. Međutim, Der je beskrupulozan, ne zanima ga da li će ostaviti traga prilikom ubistva, i kao takav pogodan je da odradi još neke "poslove". Verovatno je utočište našao kod nekog za koga je već radio i ko će ga opet angažovati da eliminiše nepoželjnog bivšeg saradnika ili rivala. Informacije ukazuju da je radio i za kriminalne grupe iz uže Srbije, Hrvatske, Mađarske, ali i za crnogorske. Bio je u kontaktu i sa grupom narko-bosa Nasera Keljmendija, čiji poslovi su razgranati širom Balkana, a najveći uticaj ima na Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini, pa nije nemoguće da je tamo našao utočište - ukazuje naš sagovornik.

Srpska policija je nekoliko dana posle zločina u Beogradu uhapsila Alena Ciglera, saučesnika Čabe Dera, koji ga je dovezao do žrtve, a ubrzo su i Mađari u Budimpšetu priveli i njegovu devojku Ninu. Verovalo se da oni imaju neka saznanja o mogućem Derovom utočištu. Međutim, ispostavilo se da oni ili ne znaju gde se Čaba krije, ili jednostavno štite trenutno najtraženijeg balkanskog plaćenika.

Uhapšen dok je voajerisao

O samoj ličnosti plaćenika Čabe Dera, koliko ga ne zanima da li će ga snimiti kamere dok ubija žrtvu i da li će biti identifikovan, možda najbolje svedoči to kako je uhapšen posle likvidacije u Novom Sadu. Naime, Der je tada uhapšen dok je voajerisao, gledao mladi par kako se mazi u automobilu. Stavljene su mu lisice na ruke i odmah je utvrđeno da je voajer u stvari ispalio smrtonosni hitac u Jelačića.

NOVI SAD Branislav Jelačić

Ozbiljnu kriminalnu karijeru, Der je započeo likvidacijom Branislava Jelačića, člana kriminalne grupe "Firma", 11. maja 2004. u novosadskom restoranu "Marina", i to naočigled brojnih gostiju. Izvadio je pištolj i hladnokrvno pucao u Jelačića, po nalogu Vojislava Škrbića, sa kojim je žrtva bila u sukobu zbog narko-tržišta. Priznao je zločin, osuđen je na 15 godina zatvora, a iza rešetaka proveo je malo manje od 13 godina.

SARAJEVO Alan Kožar

Alen Kožar 
Alen Kožar

Samo nekoliko meseci po izlasku iz zatvora, u septembru 2017, uhapšen je u Sarajevu, i to sa Baraninom Markom Gojčevićem. Kod njih su nađeni automatski pištolji sa prigušivačima, a sumnjalo se da je trebalo da likvidiraju Alana Kožara, vođu barske kriminalne grupe, kao osvetu za ubistvo Armina Muše Osmanagića, vođe rivalskog klana sa crnogorskog primorja.

AMSTERDAM Ivan Serdušić

Ivan Serdušić 
Ivan Serdušić

U Čabinoj karijeri zatišje je trajalo skoro godinu dana, ali to ne znači da za to vreme nije po nečijem nalogu izvršio još neku likvidaciju, već da nisu nađeni dokazi koji bi ga povezali sa zločinom. Holanđanina poreklom iz Hrvatske Ivana Serdušića (62) likvidirao je hicem iz pištolja 30. jula 2018, naočigled brojnih gostiju italijanskog restorana u kome je žrtva sedela. Kamere su snimile njegov dolazak i odlazak sa mesta zločina, na kome je ostavio i DNK trag. Sumnja se da je Serdušićevo ubistvo naručeno zbog neraščišćenih odnosa u trgovini drogom.

Čaba der: Srbin sa najviše crvenih poternica 

BUDIMPEŠTA Laslo V.

Nepuna dva meseca posle likvidacije u Amsterdamu, 20. septembra, Der je opet na delu, ali u prestonici Mađarske, gde je na parkingu ubio kontroverznog biznismena Lasla V. Žrtvi, koju je primorao da klekne, pucao je u glavu, a zatim telo bacio u potok. Pretpostavlja se da je ubistvo naručeno, a u kolima Lasla V. nađeni su novac i droga.

BEOGRAD Nebojša Marković

Mesto likvidacije na Banovom Brdu 
Mesto likvidacije na Banovom Brdu

Nebojšu Markovića ubio je dok je žrtva vadila dečja kolica iz automobila u naselju Banovo brdo.

Nebojša Marković 
Nebojša Marković

Likvidaciju su snimile kamere, a Čaba Der se u momentu izvršenja smejao. Posle zločina, odvezao se u "puntu" u kome ga je dovezao saučesnik Subotičanin Alen Cigler. Za sada još nije utvrđeno po čijem nalogu i iz kog razloga je Der ubio Markovića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak