Dačić: Kosovo bez šanse za Interpol

RTV 24.02.2019 17:28
Dačić: Kosovo bez šanse za Interpol


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas spekulacije nemačkih i prištinskih medija o nekakvim, navodno usaglašenim planovima, za rešenje kosovskog pitanja, pa i onih o kojima su pisali nemački, ali i mediji u Prištini.Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da, posle ponovnog prijavljivanja Kosova za članstvo u Interpolu, ne razume tu potrebu za izazivanjem novih nestabilnosti, jer ni taj pokušaj nema šanse da uspe.

Pošto je dijalog Beograda i Prištine prekinut, nikakvih daljih koraka za sada nije bilo, osim iznošenja ideje o razgraničenju, izjavio je Dačić i naveo da su otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi predstavljale kompromis.

Upitan da li razgraničenje treba da znači i razmenu teritorija, Dačić je novinarima rekao da ne zna zašto se nedavno digla prašina kada je pomenuo razgraničenje.

'Nisam rekao ništa novo... rekao sam da imamo otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi predstavljale kompromis", kaže Dačić, a na pitanje da li bi bila prihvatljiva razmena teritorija u sklopu razgraničenja, navodi da je to stvar dogovora i razmene različitih viđenja šta ko misli da treba da bude kompromis.

"U ovom trenutku je iluzorno govoriti... Mislim da uopšte neće doći do bilo kakvog dogovora, jer neke zemlje u Evropi podržavaju Haradinaja da istraju u ovoj taksi upravo zato da bi se odložili ovi razgovori do posle izbora u Evropskom parlamentu", rekao je Dačić.

Naveo je da je polazna osnova Beograda za pregovore definisana Ustavom Srbije i odlukom Skupštine Srbije usvojenom još u vreme Tomislava Nikolića, te da u toj platformi nema razgraničenja i razmene teritorije.

"To su polazne platforme, i Priština ima svoju polaznu platformu, ali ako vodite razgovore o nekim kompromisima onda treba da izađete sa tim šta su ti neki kompromisi. U toj varijanti, a i sam predsednik Vučić je rekao, da će sva rešenja do kojih se dođe u nekim razgovorima ili postoje kao predlozi izaći pred narod na odlučivanje", rekao je Dačić.

"Za sada, pošto je dijalog prekinut, nikakvih daljih koraka, osim iznošenja te ideje (o razgraničenju), nije bilo", dodao je Dačić.

On je naveo i da neke zemlje nisu oduševljene tim predlogom jer smatraju da granice Kosova uopšte ne treba da se menjaju i da Beograd samo treba da prizna takozvano Kosovo.

"U situaciji kada postoje ove takse mislim da je iluzorno da mi uopšte razgovaramo o bilo kojim varijantama, jer dijalog uopšte suštinski nije počeo", kaže Dačić.

Kao najveći rezultat sadašnje vlasti Dačić vidi u tome što je uspela da pitanje Kosova i potrebe da se dođe do kompromisa ponovo vrati na sto.

Sa aspekta američke politike, Dačić kaže da bi promena američke administracije bila loša po interese Srbije zato što bi se vratili oni koji uopšte ne podržavaju da se dođe do bilo kakvog kompromisa.

"Oni su do sada samo imali tu ideju da mi priznamo Kosovo. Kad god se pokretalo to pitanje oni uvek kažu, ma šta ima o tome da razgovaramo, to je pitanje već rešeno. Mi smo pokazali da to pitanje nije rešeno i to je najveći rezultata ove vlasti i zalaganja koje smo imali pre svega Vučić i ja", kaže Dačić.

Naveo je da je 13 zemalja povuklo priznanje takozvanog Kosova, da Prištini nije uspelo da uđe u Interpol i Unesko.

"Time se gubi taj nivo osećaja da je sve već rešeno", kaže Dačić.

Kako je naveo, u mnogim zemljama je postojala velika sumnja prema odlukama njihovih vlada da priznaju takozvano Kosovo, a da je jedna od tih zemalja Italija,

"Poljska nije uspostavila diplomatske odnose, u Češkoj takođe postoje velika protivljenja. Da li će to dovesti do promene stava administracije, to ćemo videti u narednom periodu. Ono što je sigurno je da se međunarodna situacija u ovoj oblasti menja, da sve veći broj zemalja povlači svoje odluke o priznanju", rekao je Dačić.

Upitan o dokumentu od 17 tačaka koje predlažu Albanci na KiM koji se pojavio u nemačkim medijima, Dačić kaže da je to video i ranije na društvenim mrežama, ali da to nije nikakav dokument, niti ima bilo kakve veze sa razgovorima i pregovorima.

Upitan u kakvim je odnosima sa ministrom Nenadom Popovićem posle njegovih optužbi na Dačićev račun, Dačić kaže da su njihovi odnosi "isti koji su bili ranije".

"Nismo imali nikakve odnose", dodaje Dačić.

EU se ne sviđa što ukidamo vize za neke zemlje

Evropska unija ne dozvoljava da ukinemo vize nekim zemljama i stalno vrši pritisak da povučemo takve odluke, izjavio je Dačić i naveo da se politika ukidanja viza pokazala kao ispravna i da će biti nastavljena.

"Imamo dosta problema sa EU zato što oni ne dozvoljavaju da mi ukinemo vize nekim zemljama kojima oni nisu ukinuli vize, pa su onda osetljivi, da ne kažem ljubomorni, kada mi ukinemo vize Kini ili nekim drugim zemljama i stalno vrše pritisak na nas da promenimo te odluke", rekao je Dačić.

Naglasio je da se pokazalo da je povećan broj turista u Srbiji zbog ukidanja viza, te da je ta politika ispravna i da će biti nastavljena.

Smatra da mnogo organizovanije i više treba da učestvujemo sa turističkom ponudom Srbije u inostranstvu i da koristimo dobre prijateljske veze koje imamo sa zemljama.

"Turizam bi mogao da bude jedna spona između zemalja. Ako nas neko bolje upozna sigurna sam da će nas uvek voleti", poručio je Dačić.

Naveo je da je turizam jedna od veoma važnih privrednih grana, te istakao dobru saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i usluga i ministrom Rasimom Ljajićem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak