Predovni evropski gradovi koje vam ne bi palo na pamet da posetite

B92 24.02.2019 16:41
Predovni evropski gradovi koje vam ne bi palo na pamet da posetite


Iako je boravak u njima nekad toliko prijatan da ponekad liči na san, mnogi turisti ne sete se da posete ove manje poznate gradove...Libek, Nemačka

Kroz aerodorom Libeka većina putnika prolazi prilikom odlaska u Hamburg, što iznenađuje, s obzirom na to da se ovaj grad nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine i da se često opisuje kao “Venecija Baltika”. Libek je prepun srednjovekovnih građevina i uskih uličica, a u starom gradskom jezgru nalazi se sedam crkava, od kojih su najstarije Libečka katedrala i Crkva Svete Marije iz 13. i 14. veka. Ljubitelji slatkiša neće odoleti marcipanu, po kojem je Libek naširoko poznat.

Segovija, Španija

Predivan pogled sa akvaduktom na dvostrukim lukovima iz prvog veka koji dominira centralnim trgom dovoljan je razlog da se zaputite u ovaj simpatičan grad. Ostataka rimske civilizacije osim toga nema još mnogo, ali za potcenjivanje nije ni impozantna srednjovekovna arhitektura, od palata i katedrala do manastira i taverni.

Nant, Francuska

Neke građevine su nove, poput Palate pravde, a mnoge su istorijske, uključujući nekadašnje magacine koji su vremenom pretvoreni u kafee i umetničke ateljee. Nant je prepun parkova i vrtova, a širom Evrope poznat je po nekim od najboljih simfonijskih orkestara Francuske.

Bergamo, Italija

Bergamo je poznat pre svega zahvaljujući dobro očuvanom starom gradskom jezgru na strmom brdu iznad savremenog grada. Odatle se pružaju prelepe panorame na grad i okolinu. U njegovim uvijenim ulicama možete probati izvrstan sladoled, prošetati pored rečice Serio, a grad može poslužiti i kao odlična ‘baza’ za istraživanje Lombardije.Vitorija, Španija

Vitorija

Zasenjena Bilbaoom i San Sebastijanom, Vitorija je često nepravedno zapostavljena. Od rane večeri do ponoći, mediteranska atmosfera na njenim centralnim trgovima postaje izuzetno živahna – dok stariji građani igraju karte, a deca se penju po stepeništu starih crkava, preostali deo stanovništva nakon napornog radnog dana uživa u šetnji i izvrsnom vinu. Obavezno obiđite katedralu Santa Marija de Vitorija iz 13. veka.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak